Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Ο έγκαιρος συντονισμός εξουδετέρωσε τον πύρινο κίνδυνο στη Βάρη

Συναγερμός σήμανε σε Πυροσβεστική και Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουλίου από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Χερώματος.

Οι φλόγες απείλησαν άμεσα το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης αλλά και το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων Άκτιος Οδηγός και έτσι με εντολή Δημάρχου ξεκίνησε η προληπτική εκκένωση των δομών αυτών σύμφωνα με το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, κάτι που λίγο αργότερα έγινε και εντολή της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά του Χωριού SOS μεταφέρθηκαν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου Βάρης, ενώ οι ένοικοι του Άκτιου παρέμειναν στα πούλμαν του Δήμου. Η εκκένωση του Άκτιου δεν χρειάστηκε να ολοκληρωθεί, καθώς η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάστηκε η άμεση κινητοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, του Πυροσβεστικού Σώματος, των πυροσβεστικών οχημάτων του ΣΠΑΥ και των ομάδων εθελοντών της περιοχής.

Καθοριστικής σημασίας απέβη η τηλεφωνική παρέμβαση του Δημάρχου της πόλης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος ζήτησε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να σταλούν στην περιοχή εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεση δύο ελικόπτερα τύπου Ericsson.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 π.μ. στον ορεινό όγκο του Χερώματος Βάρης, καίγοντας ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, ενώ οι δυνατοί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωσή της.

Από την πυρκαγιά σημειώθηκε ένας τραυματισμός κατοίκου της περιοχής. Πρόκειται περί ενός 58χρονου άνδρα, ο οποίος από τις εισπνοές καπνού υπέστη αναπνευστικά εγκαύματα και αφού προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Βάρης αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά, εκτός από τα δύο ελικόπτερα, 25 οχήματα (12 οχήματα του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και των τοπικών εθελοντικών ομάδων) και συνολικά 80 άνθρωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΣΠΑΥ, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών οργανώσεων.

Για ώρες μετά την κατάσβεση είχαν παραμείνει στην περιοχή περίπου 70 στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και εθελοντές σε επιφυλακή ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση αναζωπυρώσεων.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά το τέλος της επιχείρησης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για ακόμα μία φορά στην άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην πόλη και ειδικότερα τον Στρατηγό Στέφανο Κολοκούρη, Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον διοικητή και τα στελέχη του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, την επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δήμητρα Σουτόγλου, τους εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας, τους υπαλλήλους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τους εθελοντές της περιοχής μας (Βάρης και Βούλας) όπως και των λοιπών εθελοντικών ομάδων του ΣΠΑΥ.

Τόνισε πως ο μηχανισμός του Δήμου και των εμπλεκομένων φορέων δοκιμάστηκε, έδρασε αποτελεσματικά και παραμένει σε επιφυλακή υψηλού βαθμού μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Ζήτησε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να συμβάλουν στην προσπάθεια, να μην ανάβουν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, να είναι πολύ προσεκτικοί στην περιποίηση μελισσιών, να μη πετάνε αναμμένα τσιγάρα, να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους σε δρόμους διέλευσης οχημάτων πρώτης ανάγκης εμποδίζοντας την ελεύθερη διέλευση τους. Συμπλήρωσε με νόημα ότι “αποστολή μας και φέτος είναι δύσκολη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα καλή προετοιμασία και οργάνωση όπως ακριβώς στα τελευταία 2 περιστατικά πυρκαγιάς στην περιοχή μας τις τελευταίες 10 μέρες”.

Μιλώντας στο 3vita.gr, ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης και της Στέγης Νέων Αθηνών, Επαμεινώνδας Λοράνδος, είπε:

“Η επιτυχής επέμβαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, της Πολιτικής Προστασίας, του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού και του διοικητή του κ. Κατσιγιάννη και λοιπών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, της ομάδας ΔΙΑΣ και η συμβολή του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στη σημερινή πολύ επικίνδυνη φωτιά μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και να βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί. Τα παιδιά του Χωριού SOS, οι μητέρες και όλοι εμείς τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η οργάνωση που είχαν μικροί και μεγάλοι και η αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας οφείλεται και στην εκπαίδευση που γίνεται κάθε χρόνο από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη”.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας