Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Η εκκλησιαστική περιουσία και οι δημοτικές εκλογές

Στους αντιπάλους του Κωνσταντέλλου θα αναζητηθεί ο Δούρειος Ίππος για να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις

Το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης από ψηλά

Τι δείχνει η πρωτοφανής κινητικότητα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος για την αξιοποίηση της περιουσίας της στη Βουλιαγμένη; Ότι ο στόχος της οικοδομικής και εμπορικής άλωσης της Βουλιαγμένης έχει τεθεί από το υψηλότατο επίπεδο της ιεραρχίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων και προ του σκοπού αυτού οι ιεράρχες δεν ορρωδούν προ
ουδενός.

Πρόκειται για το μείζον ζήτημα της Βουλιαγμένης που απειλεί άμεσα τη φυσιογνωμία ολόκληρου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και που μέχρι σήμερα απουσιάζει από την πολιτική ατζέντα των δημοτικών εκλογών.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και η διαχείριση της υπόθεσης έχει πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ο διαγωνισμός της Αρχιεπισκοπής για την μακροχρόνια μίσθωση του 1/5 κατ’ αρχάς του καταπράσινου λόφου του Ορφανοτροφείου, που συνεπάγεται και το κλείσιμο της δομής παιδικής προστασίας και την επιχειρηματική αξιοποίηση του ακινήτου, ολοκληρώθηκε παρόλο που οι χρήσεις γης στο σημείο επιτρέπουν μόνο δραστηριότητες πρόνοιας. Πλειοδότης αναδείχθηκε επιχειρηματίας της παγκόσμιας κτηματαγοράς ο οποίος βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Παράλληλα, η πίεση για την αποδέσμευση των αδόμητων εκκλησιαστικών ακινήτων εντός του οικιστικού ιστού που ο πρώην Δήμος Βουλιαγμένης είχε δεσμεύσει ως κοινόχρηστους χώρους την δεκαετία του 1980 αλλά ποτέ δεν αποζημίωσε, είναι διαρκής. Η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου πέρασε
στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας με μια καίρια και στιβαρή νομική επιχειρηματολογία ότι τα ακίνητα αυτά πρέπει να περιέλθουν χωρίς αποζημίωση σε κοινή χρήση, κερδίζοντας χρόνο σε αυτό το δύσκολο μπρα ντε φερ.

Είναι σαφές ότι ο ρόλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην εξέλιξη αυτών των δύο κορυφαίων υποθέσεων για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της περιοχής είναι κεντρικός.

Ως προς το Ορφανοτροφείο, η Αρχιεπισκοπή δεν πιστεύει απλώς ότι οι υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις στο Λαιμό, που απαγορεύουν κάθε επιχειρηματική αξιοποίηση μπορούν να ανατραπούν. Κατόρθωσε επίσης να «πείσει» μεγάλους επιχειρηματίες ότι επίκειται τέτοια αλλαγή χρήσεων, ώστε να ρισκάρουν κάποια εκατομμύρια ευρώ. Οι υπερκείμενες ισχύουσες
διατάξεις επί των χρήσεων γης, δηλαδή το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής και το ΠΔ 254 του 2004 περί προστασίας του παράκτιου αττικού μετώπου, δεν επιτρέπουν επ’ ουδενί μια επί τα χείρω πολεοδομική εξέλιξη.

Ο Δήμος επίσης κρατά τα κλειδιά του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Τυχόν εισήγηση για αλλαγή αυτού του υπερκείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού τροποποιώντας το ισχύουν ΓΠΣ είναι η μόνη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε μια αλλαγή χρήσεων γης.

Ως προς τα αδόμητα εκκλησιαστικά οικόπεδα, είναι ξεκάθαρο ότι η πολεοδομική ρύθμιση των εκτάσεων αυτών δεν προχωρά, επειδή η δημοτική αρχή έχει δώσει σχετική ρητή και έγγραφη εντολή («Εντέλλεσθε»). Αν η εντολή Δημάρχου άλλαζε και αν η νομική αντεπίθεση τερματιζόταν, τότε ο δρόμος της ανοικοδόμησης των πολεοδομικών αρρύθμιστων εκτάσεων της εκκλησίας είναι διάπλατα ανοιχτός.

Συνεπώς, αν υπάρχει ένα μείζων διακύβευμα για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι η στάση της επόμενης διοίκησης απέναντι στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν έχει απλώς δώσει δείγματα γραφής, αλλά στην πραγματικότητα έχει ανοίξει νέους δρόμους.

Η προσφυγή κατά της εκλογής του Αντωνίου στη Μητρόπολη (μια κόντρα με αφορμή τις παλιές δηλώσεις του περί σχεδίων οικοδόμησης στην περιοχή), η αναζωπύρωση της διεκδίκησης για τα αδόμητα «πράσινα» οικόπεδα με ομάδα κορυφαίων νομικών, οι επιτυχείς μάχες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προσέφυγε το 2012 η Εκκλησία, για να μη λάβει καμία αποζημίωση η Εκκλησία, οι προσφυγές για να ακυρωθεί η υπαγωγή των παραγκών του Ορφανοτροφείου σε καθεστώς «τακτοποίησης», όλα δείχνουν έναν Δήμαρχο αποφασισμένο να συγκρουστεί μετωπικά και με κάθε διαθέσιμο μέσο με τα οικοπεδικά συμφέροντα της Εκκλησίας, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Όσοι είναι ή απλώς δηλώνουν υποψήφιοι Δήμαρχοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τι κάνουν άραγε; Διπλωματική σιωπή και αποφυγή οποιασδήποτε δεσμευτικής θέσης είναι η στάση των περισσότερων. Από τους εκλεγμένους στο
Δημοτικό Συμβούλιο μόνο οι παρατάξεις Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών και Λαϊκή Συσπείρωση έχουν τοποθετηθεί με παρρησία κατά των συμφερόντων της Εκκλησίας.

Η παράταξη Δαβάκη όταν η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου κήρυξε νέα απαλλοτρίωση στα αδόμητα οικόπεδα χωρίς αποζημίωση τον Ιούλιο του 2021, υιοθέτησε δημοσίως την άποψη της Εκκλησίας ότι η κίνηση του Δήμου συνιστά «αρπαγή περιουσίας». Άλλο πρόσωπο που δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το τιμόνι του Δήμου δηλώνει ότι ανήκει στους «φίλους της Αρχιεπισκοπής» και σχετίζεται κοινωνικά με τον ομώνυμο σύνδεσμο.

Το σενάριο να αναζητά στους πιθανούς αντιπάλους του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου η Εκκλησία της Ελλάδος τον δούρειο ίππο που θα επιχειρήσει να εισέλθει στα δημοτικά πράγματα και θα ανοίξει τις πύλες ώστε να αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς της Βουλιαγμένης, υπό το πρίσμα των όσων διακυβεύονται, δεν θα πρέπει να θεωρείται τραβηγμένο, αλλά αρκετά ρεαλιστικό.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό ώστε να απαιτήσει το εκλογικό σώμα από τους όποιους υποψηφίους Δημάρχους τελικώς προκύψουν να λάβουν έγκαιρα και με παρρησία μια δημόσια και ξεκάθαρη θέση για το επίκαιρο και καυτό
αυτό θέμα.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 51, Δεκέμβριος 2022

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement