Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Αριστερά έτοιμη για εκλογές, κυβέρνηση μουδιασμένη

Απολύτως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος αβεβαιότητας για το αύριο είναι η εικόνα των δύο κυβερνητικών κομμάτων, 105 μόλις ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με μια ειδική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο και τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής ο δεύτερος, ανακοίνωσαν τη βασική ομάδα στελεχών που θα δώσουν από τη θέση του επικεφαλής τη μάχη στις 13 περιφέρειες της χώρας και τους μεγάλους δήμους, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των προκαταρκτικών κρούσεων, των διαρροών και των κρυφών δημοσκοπήσεων!

Ειδικά η Νέα Δημοκρατία άφησε από μόνη της να διαφανεί το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην εύρεση προσώπων, μιας και εδώ και καιρό θριαμβολογούσε σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι ειδικά αυτή τη χρονιά, ο φάκελος των υποψηφιοτήτων θα ήταν υποτίθεται έτοιμος πιο νωρίς από ποτέ. Τελευταία προσπάθεια για να κερδηθεί χρόνος ήταν οι δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου ότι δήθεν η εποχή των χρισμάτων έχει παρέλθει και ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Ασφαλώς άπαντες γνωρίζουν και περιμένουν τις ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα επιλέξει η λεωφόρος Συγγρού, άσχετα αν θα ονομάσουν αυτή τη διαδικασία “χρίσμα”, “στήριξη” ή και “φιλική πρόταση”!

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του αρκέστηκε να ανακοινώσει στον Τύπο τα “κλιμάκια στελεχών” του κόμματος που θα είναι υπεύθυνα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανά περιοχή της χώρας. Πλην φευ! Ο Βενιζέλος δεν ρώτησε καν τους εμπλεκόμενους στη λίστα αυτή αν ενδιαφέρονται… Για το λόγο αυτό προφανώς και με δηλώσεις τους μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, εξέφρασαν την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά τους για την εμπλοκή του ονόματός τους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ρέππα, την Άννα Νταλάρα και τον Χάρη Τσιόκα. Άλλα στελέχη που θεωρούνται ιστορικά στο χώρο αποστασιοποιήθηκαν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς παρά τα εσωκομματικά: Πρόκειται για τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Με αυτό το μπάχαλο αναμετριέται καθημερινά ο Ευ. Βενιζέλος και ο ορίζοντας ανακοίνωσης υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών μάλλον μακραίνει πολύ.

Η υπόθεση εξεύρεσης προσώπων δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε. Εξαίρεση ήταν η υπόθεση του Θ. Καρυπίδη στην Κοζάνη, η οποία φανέρωσε δομικές αδυναμίες στην τακτική συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε ότι έχει εκφράσει στο παρελθόν αντισημιτικές θέσεις, ενώ στις εκπομπές του φιλοξενούμενος ήταν μεταξύ άλλων και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτά θεωρήθηκαν σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε από τις συσσωρευμένες διαφωνίες στα μέλη του κόμματος της περιοχής. Στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “Οι εκλογικές μάχες για την αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) και κυρίως οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά. Είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη. Συνεπώς, δεν μπορεί παρά να πάμε με όλα μας τα όπλα”. Ακόμη και τα καλύτερα όπλα όπως είναι γνωστό, παρουσιάζουν εμπλοκές…

Αυτάρκεια (όπως πάντα) αλλά και μια σχετική αποστασιοποίηση από τα τοπικά τεκταινόμενα έδειξε το ΚΚΕ. Με κεντρική του εκδήλωση, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τους βασικούς υποψηφίους που αποτελούν κεντρικά στελέχη, βουλευτές και πρόσωπα με πολιτικό κύρος στο χώρο τους. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία έκπληξη, παρά επανάληψη αποφάσεων της προηγούμενης αναμέτρησης, φανερώνει μεν την αδιάσπαστη συνέχεια της πολιτικής γραμμής από το 2010, αποκαλύπτει δε και τους στατικούς όρους με τους οποίους ο Περισσός δίνει την αυτοδιοικητική μάχη. Μεταφράζοντας όλες τις τοπικές αναμετρήσεις σε μάχες για το κεντρικό επίδικο της πολιτικής εξουσίας (η οποία κατά το ΚΚΕ μπορεί να είναι είτε λαϊκή είτε των μονοπωλίων) με τον τρόπο του αποσύρεται από τη σημερινή συζήτηση για την αυτοδιοίκηση.

 “Δόγμα και ανανέωση”

 Ιστορικό είναι το δίλημμα “δόγμα ή ανανέωση” που προσπαθούσε να περιγράψει (από τη μεριά των ανανεωτών φυσικά) τη διάσπαση των ρευμάτων της ελληνικής Αριστεράς στους κομματικούς χώρους που σήμερα εκφράζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επανέρχεται στις φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Ρένα Δούρου και Γαβριήλ Σακελλαρίδης το δίδυμο σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων αντίστοιχα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Θανάσης Παφίλης υποψήφιος Περιφερειάρχης και Νίκος Σοφιανός υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων για το ΚΚΕ. Φαινομενικά τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ανανέωσης, καθώς προτείνει νέα πρόσωπα, τη λεγόμενη γενιά των 30ρηδων, ενώ το ΚΚΕ επαναλαμβάνει με ακρίβεια τη συνταγή του 2010, επιλέγοντας τη γενιά των …γκριζομάλληδων.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα έκανε κρούσεις σε επιφανή πρόσωπα του καλλιτεχνικού στερεώματος, τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Θάνο Μικρούτσικο συγκεκριμένα, και μετά από την άρνηση των παραπάνω κατέληξε σχεδόν αναγκαστικά στο “νέο και άφθαρτο” πρόσωπο. Με άλλα λόγια, οι στόχοι του ήταν εξαρχής επικοινωνιακής φύσης. Άλλωστε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι πρόσωπο που μετέχει στο στενό στελεχιακό πυρήνα του κόμματος εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η Ρένα Δούρου είναι ήδη βουλευτής της Β’ Αθήνας.

Από την άλλη μεριά, η επιμονή του ΚΚΕ σε έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη που συμβολίζουν κάθε φορά τη σημασία της εκλογικής μάχης ,καταδικάζει σε διαρκή αφάνεια τα νέα πρόσωπα που οπωσδήποτε διαθέτει στο δυναμικό του το κομμουνιστικό κόμμα. Με την τακτική αυτή το ΚΚΕ εμφανίζεται κόμμα έμπειρο αλλά γερασμένο…

Του Γιώργου Λαουτάρη από τον Παλμό Γλυφάδας, 8-2-2014

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας