Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου

Εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου

Η 27η Σεπτεμβρίου ή η 4η Οκτωβρίου φαίνονται πλέον οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις εκλογές, καθώς έπεσαν έξω οι προβλέψεις ότι κανένας αρχηγός κόμματος δεν θα αξιοποιούσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα έδινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής παρείχε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εντολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 00:07, με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντά άμεσα και να ενημερώνει τον κ. Παυλόπουλο πως θα τιμήσει «την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα τόνισε πως θα επισκεφθεί τον κ. Παυλόπουλο για να παραλάβει την εντολή η οποία, βάσει του Συντάγματος, δεν προβλέπεται να ανατίθεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως ο Β. Μεϊμαράκη επεσήμανε στην απαντητική του επιστολή.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής.

Επίσης η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 25 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και άρα δικαιούται να πάρει τη διερευνητική εντολή αντί της Χρυσής Αυγής.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν πλήρως τον χρόνο των διερευνητικών εντολών. Την ίδια πρόθεση εξέφρασε και η ΛαΪκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν ότι εκλογές δεν προλαβαίνουν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την Πέμπτη 20/8 την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται τρεις ημέρες για κάθε διερευνητική και εξαντληθεί ο χρόνος για κάθε μία, φτάνουμε στις 29/8. Καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, ο Π. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο διερευνώντας τα περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια. Εφόσον δεν επιτευχθεί λύση θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί και κατόπιν να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών οι οποίες μπορούν να γίνουν – το νωρίτερο – σε 23 ημέρες από την θυροκόλλησή του στη Βουλή.