Μοιραστείτε το
Μια ιστορία 13 ετών έχει πλέον ο ενιαίος Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, από την εφαρμογή δηλαδή του «Καλλικράτη» που συνένωσε το 2010 του τρεις πρώην χωριστούς Δήμους. Το προεκλογικό τοπίο των ημερών που διανύουμε για τις δημοτικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις. Το κλίμα αυτό βρίσκεται στον αντίποδα των δύο πρώτων εκλογικών αναμετρήσεων στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τον Νοέμβριο του 2010 και τον Μάιο του 2014. Τα δημοτικά πράγματα τα 4 πρώτα χρόνια ύπαρξης του Δήμου των 3Β ήταν αρκετά …περιπετειώδη.
Ο αιφνιδιασμός του 2010
H ανακοίνωση της συνένωσης των τριών Δήμων στις 28 Απριλίου 2010 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αιφνιδίασε τους πάντες. Καθώς οι εκλογές είχαν ήδη οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου 2010, τα εκλογικά πλάνα των τότε υποψηφίων Δημάρχων τροποποιήθηκαν την τελευταία στιγμή, πυροδοτώντας νέες συμμαχίες και συγκλίσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ ανθρώπων που μέχρι πρότινος ελάχιστα γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Στις πρώτες εκλογές των 3Β συμμετείχαν τελικά 6 υποψήφιοι Δήμαρχοι: Από τη Βουλιαγμένη ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, από τη Βάρη ο Παναγιώτης Καπετανέας, από τη Βούλα οι Άγγελος Αποστολάτος, Ανδρέας Κάσδαγλης και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Κώστας Πασακυριάκος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του μετέπειτα Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ήταν να κυριαρχήσει έναντι των κεντροδεξιών υποψηφίων από τη Βούλα και να πάει στον δεύτερο γύρο τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα που έχοντας μεγάλη φήμη αλλά και μεγάλη στήριξη, εμφανιζόταν ως φαβορί. Πράγματι, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου τον δικαίωσαν και στην πρώτη της εμφάνιση, η «Πόλη για να ζεις» πέρασε στον β’ γύρο των εκλογών με 20,5%, έναντι 41,7% της παράταξης Κασιδόκωστα. Στη δύσκολη αποστολή της δεύτερης Κυριακής, ο συνδυασμός Κωνσταντέλλου έχασε αλλά όχι συντριπτικά όπως πολλοί υπολόγιζαν.
Η ισορροπία 56%-44% που έδωσε τη δημαρχία στον Κασιδόκωστα έκρυβε μεγάλη νίκη του Κασιδόκωστα στη Βουλιαγμένη με 76%-24%, σαφές προβάδισμα στη Βάρη 56%-44%, αλλά ήττα στη Βούλα: Εκεί ο Κωνσταντέλλος πέρασε τον Κασιδόκωστα με 52%-48%.
Το θρίλερ του 2014
Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Δημάρχου, μετά το οξύ εγκεφαλικό που υπέστη στον Αύγουστο του 2011, από το οποίο ακόμη και σήμερα αναρρώνει. Τη θέση του ως Δημάρχου και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέλαβε ο Σπύρος Πανάς, ο οποίος οδήγησε την παράταξη στις δημοτικές εκλογές του 2014, απέναντι στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η παράταξη του οποίου στο μεταξύ είχε ενισχυθεί σημαντικά.
Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία, καθώς η επικράτηση του σημερινού Δημάρχου έγινε με μόλις …12 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του. Ήταν αναμενόμενο ο ηττηθείς συνδυασμός να προσφύγει στο εκλογοδικείο, όπου έγινε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, όμως η επίπονη αυτή διαδικασία δεν ανέτρεψε το αποτέλεσμα. Νέα προσφυγή κατά του Εκλογοδικείου οδήγησε την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επίσης απεφάνθη ότι οριστικά Δήμαρχος ήταν για την περίοδο 2014-2019 ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Η απογείωση του 2019
Παρά το οριακό αποτέλεσμα, η πρώτη θητεία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου σημαδεύτηκε από ένα παραγωγικό άλμα που έδωσε άλλη πνοή στον Δήμο. Η παράταξη «Πόλη για να ζεις» μεγάλωσε κι άλλο και η διαδρομή του νέου Δημάρχου έπεισε την πόλη ότι με τον Κωνσταντέλλο στο τιμόνι, θετικές παρεμβάσεις μόνο έρχονται. Το ξεδίπλωμα όλων των πρωτοβουλιών στα τεχνικά έργα, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική και την ψηφιοποίηση ήταν απολύτως αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετή θητεία.
Το σύνθημα «Και συνεχίζουμε» που έδωσε η παράταξη στην προεκλογική καμπάνια των δημοτικών εκλογών του 2019 αντικατόπτριζε αυτή την αίσθηση της διαρκούς κίνησης που δεν πρέπει να διακοπεί. Πράγματι, οι δημότες συντάχθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο με το όραμα Κωνσταντέλλου. Σε σύγκριση με το 2014 η «Πόλη για να ζεις» αύξησε τη δύναμή της κατά σχεδόν 10.000 ψήφους, ενώ υπερδιπλασίασε το ποσοστό της που ανέβηκε κατά 37 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το ιστορικό ρεκόρ του 72%.
Ένα από τα μηνύματα της κάλπης ήταν επίσης η πολιτική συρρίκνωση της αντιπολίτευσης σε πρωτοφανή επίπεδα. Ενώ το 2014 προέκυψε από τις εκλογές ένας διχασμένος Δήμος, οι κάλπες του 2019 απογείωσαν την παράταξη του Δημάρχου, θέτοντας στο πολιτικό περιθώριο την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με 15.000 ψήφους διαφορά να χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο επικεφαλής.
Σημαντική πολιτική μετατόπιση καταγράφηκε φυσικά και στην εκλογική περιφέρεια της Βουλιαγμένης. Η καχυποψία των ετών 2010 και 2014, όπως αποτυπώθηκε στα ποσοστά 24% και 25% που είχε λάβει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετατράπηκε σε ενθουσιώδη αποδοχή με 71% και σχεδόν τριπλασιασμό των ψήφων.