Εκλογοδικείο: Με 8 -όχι 12- ψήφους διαφορά δήμαρχος ο Κωνσταντέλλος

Εκλογοδικείο: Με 8 -όχι 12- ψήφους διαφορά δήμαρχος ο Κωνσταντέλλος

Μια απόφαση με πολλά συμπεράσματα είναι η υπ’ αριθμόν Ε 4073/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Περιαιά (εκλογοδικείου) για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το 3vita.gr.

Η απόφαση των 125 σελίδων από τη μία μεριά δεν μεταβάλλει τη σειρά με την οποία ανακηρύχθηκαν οι δύο συνδυασμοί που διεκδίκησαν την ψήφο των δημοτών στις 25 Μαΐου 2014, από την άλλη όμως τροποποιεί το αποτέλεσμα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ Κωνσταντέλλου και Πανά, σε μόλις 8 ψήφους.

tspg

Δείτε εδώ όλη την απόφαση του Εκλογοδικείου.

Επιπλέον, το Εκλογοδικείο απέρριψε την “καρδιά” της ένστασης Πανά, που ήταν 10 ανύπαρκτα στο εκλογικό υλικό ψηφοδέλτια που προσμετρήθηκαν υπέρ του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος να είναι δήμαρχος, τη στιγμή που τα περισσότερα ψηφοδέλτια (2 παραπάνω) του εκλογικού υλικού είναι της Ανεξάρτητης Κίνησης!

Screen Shot 5

Πιο συγκεκριμένα, το Εκλογοδικείο ενώ απέρριψε στην απόφασή του και τις δύο ενστάσεις (ένσταση Πανά και αντένσταση Κωνσταντέλλου) δέχτηκε ένα μικρό μόνο μέρος των ισχυρισμών τους. Τα δύο νομικά επιτελεία όπως φαίνεται από την απόφαση, υπερέβαλλαν στις αξιώσεις τους ως προς τα άκυρα ψηφοδέλτια και η μεγάλη πλειοψηφία των σχετικών παρατηρήσεων απορρίφθηκαν ως αβάσιμες.

Παρόλ’ αυτά, το Εκλογοδικείο δέχτηκε κάποια από τα ευρήματα της επανακαταμέτρησης και για τις δύο πλευρές.

Έτσι, συνοψίζοντας την εξέταση της ένστασης της Ανεξάρτητης Κίνησης, το Πρωτοδικείο διαπιστώνει ότι πράγματι το αποτέλεσμα ανατρέπεται, όπως από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε το επιτελείο Πανά.

Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση της ένστασης, το Εκλογοδικείο έκρινε ότι η Ανεξάρτητη Κίνηση λαμβάνει 11.842 ψήφους (3 περισσότερες σε σχέση με το πρώτο αποτέλεσμα) και η Πόλη για να ζεις 11.830 (21 λιγότερες). Παρά την απόρριψη των 10 ψηφοδελτίων λοιπόν, η διαφορά από -12 για τον Πανά πήγε στο +12.

Screen Shot 3

Η αλήθεια όμως έχει δύο πλευρές και κατά την εξέταση της αντένστασης Κωνσταντέλλου, η εικόνα ανατράπηκε εκ νέου.

Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση της αντένστασης, το Εκλογοδικείο έκρινε ότι η Πόλη για να ζεις λαμβάνει 11.831 ψήφους (1 περισσότερη σε σχέση με το παραπάνω άθροισμα) και η Ανεξάρτητη Κίνηση 11.823 (19 λιγότερες).

Screen Shot 4

 

Τελικά, καταλύτης του αποτελέσματος ήταν τα 10 ψηφοδέλτια που δεν βρέθηκαν στον εκλογικό σάκο, αλλά τα είχε προσμετρήσει η δικαστική αντιπρόσωπος. Η πλευρά Πανά υποστήριξε ότι αυτά ποτέ δεν μπήκαν σε φάκελο, ενώ η πλευρά Κωνσταντέλλου δήλωσε ότι κλάπηκαν. Η απόφαση δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το ζήτημα, παρά διατυπώνει ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως της μη ύπαρξης του σώματος 10 ψηφοδελτίων, δεν πρέπει να αλλάξει”.

Screen Shot 1

 

Η απόφαση στο σημείο όπου εξηγεί το “μπέρδεμα” των αριθμών που δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους, δεν παραλείπει να αναφέρει τα λάθη της δικαστικής αντιπροσώπου.

Screen Shot 2

Συμπερασματικά, αν μέχρι σήμερα μιλούσαμε για οριακό αποτέλεσμα, η άποψη αυτή πλέον ενισχύεται. Από νομική άποψη φυσικά δεν υπάρχει καμία αλλαγή είτε μιλάμε για 1 είτε για 100.000 ψήφους διαφορά, από πολιτική ωστόσο σκοπιά το αποτέλεσμα αυτό δείχνει πολλά.