Εκπρόθεσμο "Όχι" της Περιφέρειας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Εκπρόθεσμο “Όχι” της Περιφέρειας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Εκτός προθεσμίας αρνητική γνωμοδότηση έδωσε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για εσκεμμένη καθυστέρηση της διοίκησης Δούρου.

Ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή από την αρχή της εβδομάδας η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ για την επένδυση και ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχε συντάξει τη δική της έκθεση από τον Απρίλιο, όπως αποκάλυψε η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα, η περιφερειακή διοίκηση ήρθε χθες, 7 Ιουλίου 2016, λίγο πριν υπογραφεί η σύμβαση (προγραμματίζεται για τις 31 Ιουλίου) να πει ότι “η μελέτη επιστρέφεται για διορθώσεις” ενώ όλα έχουν δρομολογηθεί, χωρίς φυσικά να έχει λάβει κανείς υπόψη τη γνώμη της Περιφέρειας.

Για “ευτελισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου” έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (παράταξη Σγουρού) Χάρης Δαμάσκος, ο οποίος αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου θεωρητικά θα αποσταλεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ήδη από 13 Απριλίου 2016 συντάξει την εισήγησή του για το θέμα, έχοντας λάβει υπόψη μόνο την εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

“Η συζήτηση αυτή οδηγεί σε παρωδία” υποστήριξε η παράταξη του Γιάννη Σγουρού με τον επικεφαλής να ζητά αναβολή του θέματος ώστε να επανέλθει με άλλο τίτλο που δεν θα ευτελίζει το όργανο. Τελικώς, η παράταξη Σγουρού αποχώρησε από την αίθουσα.

Στην εισήγησή του πάντως, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, Θανάσης Αναγνωστόπουλος, έκανε λόγο για ασάφειες της Μελέτης που απαιτούν διερεύνηση και ξεκαθάρισμα. Μίλησε για τις ασαφείς ρυμοτομικές γραμμές του Σχεδίου, τονίζοντας ότι αυτές δεν πρέπει να ταυτίζονται με την ακτογραμμή.

Σημείωσε ακόμη την ύπαρξη ενός παραλιακού δρόμου “που εμφανίζεται στο πουθενά και καταλήγει στο πουθενά” ο οποίος κατά τον εισηγητή θα έπρεπε να ανήκει στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Τέλος, υπογράμμισε ότι η μελέτη δεν διασφαλίζει τον χαρακτήρα της παραλίας ως κοινόχρηστου χώρου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος υπογράμμισε ότι οι παρατηρήσεις του αφορούν τον σχεδιασμό και όχι την εφαρμογή του σχεδιασμού.

Από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (που σημειωτέον έχει ήδη από τον Φεβρουάριο δώσει το πράσινο φως στο νέο ΕΣΧΑΔΑ με σχετικό ψήφισμά του) μοναδικός εκπρόσωπος στη συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση “ήσσονος σημασίας και γραφειοκρατικού χαρακτήρα”.

Ο δημοτικός σύμβουλος από τα 3Β προειδοποίησε ότι “τα δάσος θα χαθεί πλήρως και οι αρχαιότητες δεν διασφαλίζονται, πλην του ναού” και σχολίασε ότι “ο Δήμος μας αρνείται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του”.

Το λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Δράσης, Μάκης Σταύρου που είπε πως το υπό συζήτηση σχέδιο θα ζημιώσει την τοπική οικονομία και δήλωσε ότι “θα πολεμήσουμε την απόφαση αυτή του ΣτΕ”.

Στη συζήτηση που έγινε, ο περιφερειακός σύμβουλος Παρασκευάς Ευαγγελίου χαρακτήρισε “επιπολαιότητα” και “έλλειψη σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας” να επιστρέφεται η μελέτη, σημειώνοντας ότι στέλνει αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές. “Μόνο επωφελής από οικολογική άποψη είναι η μελέτη, είναι όμως καταστροφικές οι επιπτώσεις της εισήγησής σας”, είπε απευθυνόμενος στην περιφερειακή διοίκηση.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλεξάνδρα Μπαλού, είπε χαρακτηριστικά ότι “η εισήγηση είναι αρνητική σαν την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει το 3%. Δηλαδή δεν είναι αρνητική”. “Αποδέχεστε τη λογική της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για αναπτυξιακή πολιτική όπως σχεδιάζεται”, είπε η περιφερειακή σύμβουλος και πρόσθεσε: “Παραδίνεται ολόκληρη η περιοχή σε κατασκευαστικούς ομίλους για επιχειρηματική αξιοποίηση που αφορά τουρισμό και αναψυχή για μια χούφτα ανθρώπους”.

Στη δική της τοποθέτηση, η Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, κατηγόρησε την περιφερειακή διοίκηση ότι “διά της σιωπής σας επιλέξατε να ολοκληρωθεί η επένδυση και να τοποθετηθείτε κατόπιν για να γίνετε θέμα στα δελτία ειδήσεων”. Η Δέσποινα Κουτσούμπα περιέγραψε τη διαπάλη για τον Αστέρα ως μια μάχη 60 ετών μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση και του κεφαλαίου που επιθυμεί να ιδιοποιηθεί την έκταση. “Σήμερα επικυρώνετε ότι η μάχη αυτή κερδήθηκε από το κεφάλαιο”, κατέληξε.

Η περιφερειακή σύμβουλος κατέθεσε ένα εναλλακτικό ψήφισμα το οποίο ανέφερε:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απορρίπτει την εκποίηση της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης – Μικρού Καβουριού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και δεν εγκρίνει το προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ που θα τσιμεντοποιήσει τη χερσόνησο και θα την μετατρέψει σε άβατο για τους πολίτες της Αττικής.

Η χερσόνησος του Μικρού Καβουριού να θεσμοθετηθεί ως περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, με πολιτιστικές διαδρομές, πεζοπορικά μονοπάτια, ελεύθερες παραλίες και ήπια χρήση μόνο των υπαρχόντων μη αυθαίρετων εγκαταστάσεων“.

Τελικώς η εισήγηση της περιφερειακής αρχής υπερψηφίστηκε, ενώ διαφοροποιήθηκε ο σύμβουλος της παράταξης Δούρου, Κώστας Βλάχος που τάχθηκε με το παραπάνω ψήφισμα.