Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Εκθέτει Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και Μητρόπολη Γλυφάδας η επιλογή καλλιτέχνη γκράφιτι

Μια θετική ιδέα μετατράπηκε σε επικοινωνιακό πονοκέφαλο για τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος επέλεξε έναν αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη γκράφιτι προκειμένου να ζωγραφίσει σε τοίχους της πόλης των νοτίων προαστίων ιστορικές μορφές του 1821. Ο “Εύρυτος” φιλοτέχνησε προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης περιμετρικά στο Αθλητικό Κέντρο της Λεωφόρου Κύπρου στην Αργυρούπολη, ενώ φωτογραφήθηκε με τον Δήμαρχο, τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο και αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η παραδοξότητα να χρησιμοποιείται μια αντισυμβατική μορφή τέχνης όπως το graffiti, που έχει συνδεθεί με κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, για μια τουλάχιστον συμβατική ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης, τελικά εξηγήθηκε από το πολιτικό υπόβαθρο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Ο “Εύρυτος”, όπως υπογράφει ο νεαρός γκραφιτάς που δεν αποκαλύπτει ούτε το πρόσωπο, ούτε το όνομά του, έχει αφήσει σε τοίχους της πρωτεύουσας έργα που φανερώνουν μια καθαρά ακροδεξιά ταυτότητα, τόσο στη θεματολογία όσο και στα σύμβολα.

Χαρακτηριστικά έργα του περιλαμβάνουν τον Άρη Βελουχιώτη να αυτοκτονεί με την προτροπή “όπως ο Άρης η αδερφή έκανε με πιστόλι, μπάσταρδοι αριστεροί αυτοκτονήστε όλοι”, το αντιμουσουλμανικό σύνθημα “κάψτε τώρα όλα τα τζαμιά” με αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μια πρόσφατη αναφορά στην οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ Άσλι Μπάμπιτ, που σκοτώθηκε κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο, όπου μια ελληνική σημαία συμπλέκεται με τη σημαία της “Συνομοσπονδίας” των νοτίων στις ΗΠΑ που τάσσονταν υπέρ της δουλοκτησίας κατά τον αμερικανικό εμφύλιο και βέβαια, ένας τεράστιος στόχος, κλασικό σύμβολο που χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή και φαίνεται ότι ενσωματώνεται σε όλες τις υπογραφές του εν λόγω γκραφιτά – πλην αυτής που χρησιμοποίησε στην Αργυρούπολη. Δίπλα στον στόχο αναφέρεται και ο τίτλος “Propatria” ένα κρυφό ακροδεξιό στέκι που λειτουργούσε ως ομάδα μαχητικών ακροδεξιών.

Το περιεχόμενο αυτό δεν ξέφυγε από την προσοχή του φυγόδικου χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, ο οποίος είχε έναν θερμό διάλογο με τον Εύρυτο που διασώθηκε από χρήστες του twitter, πριν απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του ευρωβουλευτή.

Η αποκάλυψη της πολιτικής του ταυτότητας έγινε θέμα τόσο σε εναλλακτικά μέσα όπως το infowar όσο και σε mainstream μέσα όπως το in.gr.

Καθώς το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα social media, ο καλλιτέχνης με μια ανακοίνωσή του έσπευσε να υπερασπιστεί τις “αρχές” του, διαχωρίζοντας τη θέση του από φωτομοντάζ που κυκλοφόρησαν και τον εμφάνιζαν να ζωγραφίζει μια σβάστικα. Από το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής δεν είναι σαφές ποια έργα αναγνωρίζει και ποια όχι.

Οι πολιτικές θέσεις δεν πρέπει φυσικά να ποινικοποιούνται. Όμως φαίνεται ότι από βιασύνη ή αμέλεια διασταύρωσης στοιχείων η δημοτική αρχή Ελληνικού Αργυρούπολης αλλά και η Μητρόπολη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης έδωσαν βήμα για τη νομιμοποίηση στο δημόσιο λόγο ακραίων απόψεων που χρησιμοποιούν την ελληνική ιστορία ως όχημα για τη διάδοση ρατσιστικών, μισανθρωπικών θέσεων και πολιτικών στάσεων που έχουν καταδικαστεί ως εγκληματικές.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας