Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Ομάδα κρούσης ΕΛΑΣ κατά των απαγωγών

Επιδημία απαγωγών από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος ανησυχεί τις Αρχές. Ήδη το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επεξεργάζεται απόρρητη έκθεση που έχουν συντάξει ανώτεροι αξιωματικοί, σύμφωνα με την οποία στο στόχαστρο απαγωγέων κινδυνεύουν να βρεθούν όχι μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και μεσαίου «βεληνεκούς» οικονομικοί παράγοντες που απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών εταιρειών και ομίλων.

Για τον λόγο αυτό, η αστυνομική ηγεσία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης του αρμόδιου γραφείου αντιμετώπισης απαγωγών της Ασφάλειας Αττικής. Μάλιστα, πηγές της Κατεχάκη επιβεβαιώνουν ότι οι αστυνομικοί που έχουν επιλεγεί για να «θωρακίσουν» την υπηρεσία, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει και τη μελέτη σεναρίων από υποθέσεις που έχουν σημειωθεί σε Βόρεια Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Την ίδια στιγμή, οι περιπολίες γύρω από τα σπίτια επιχειρηματιών και ειδικότερα εκείνων που δεν διαθέτουν φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας έχουν ενταθεί, ενώ στο «δρομολόγιο» των περιπολικών και των μοτοσικλετών της Αμεσης Δράσης έχουν συμπεριληφθεί και σημεία όπου διαμένουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το θέμα απασχολεί και τους επιχειρηματικούς κύκλους, αφού καταγράφεται 30% αύξηση των νέων πελατών, που ζητούν VIP προστασία, ενώ οι αιτήσεις για φύλαξη κτιρίων αγγίζουν το 65%. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε μετά τις πρόσφατες απόπειρες απαγωγής των Κ. Μαρτίνου και Μ. Καραμολέγκου.

Πλέον ακόμη και όσοι επιχειρηματίες πίστευαν ότι είναι low profile και δεν προκαλούν, τώρα αισθάνονται ότι μπορεί να κινδυνεύουν. Την αύξηση αυτή παραδέχθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε: «Τα αιτήματα για φύλαξη προσώπων από την αστυνομία έχουν αυξηθεί σωρηδόν».

Η πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, που είχε θύμα τον 17χρονο ποδοσφαιριστή Γιάννη Τσατσάνη γνωστό και ως Μαρσελίνο, σημειώθηκε το 1990 και «εγκαινίασε» τότε μια νέα μορφή εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Εκτοτε, αρκετές ήταν οι υποθέσεις που έγιναν γνωστές και τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως η απαγωγή του επιχειρηματία Α. Χαΐτογλου (1995), του Γιώργου Μυλωνά (2008) και του Περικλή Παναγόπουλου (2009). Πρόσφατα, δύο απόπειρες απαγωγής είχαν θορυβήσει τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα σε έναν μόλις μήνα είχε σημειωθεί η αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής σε βάρος του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου στη Βούλα, αλλά και η αρπαγή του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου στον Γέρακα που κατάφερε ο ίδιος να πείσει τον απαγωγέα του να παραδοθεί. Παρ’ όλο που η εξέλιξη και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική, οι αστυνομικοί ανησυχούν μήπως οι απαγωγές γίνουν ξανά «της μόδας».

Στην έκθεση, η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των απαγωγών βασίζεται κατ’ αρχάς στην οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία που θέτει στο περιθώριο μεγάλο μέρος πληθυσμού και κυρίως νέους, κάποιοι από τους οποίους δεν αποκλείεται να στραφούν προς την εγκληματικότητα.

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η αλλαγή τακτικής από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους οργανισμούς που στο παρελθόν αποτελούσαν «εύκολους» στόχους, έχουν κάνει τις συμμορίες να προσανατολιστούν σε άλλες… επιλογές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη των συμμοριών δεν αποκλείεται να σκεφτούν τις απαγωγές.

Πηγή: Έθνος, ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Advertisement