Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Έκκληση από τη Βάρη: “Η ΕΛΑΣ δεν προσφέρει σωστή αστυνόμευση!”

Ένα ακόμη περιστατικό ληστείας σε οικία στη Μηλαδέζα της Βάρης φέρνει στο προσκήνιο το πρόβλημα ασφάλειας των κατοίκων.

Με επώνυμη καταγγελία που δέχτηκε το 3vita.gr, κάτοικος της Μηλαδέζας αναφέρει ότι τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου έπεσε θύμα διάρρηξης από 4 άτομα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος.

Γράφει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΣ δεν ήρθε ποτέ, παρόλο που τους κυνηγούσα με τα πόδια και ταυτόχρονα μίλαγα με την άμεση δράση. Μας παρακολουθούσαν μέρες και αυτό το είχα αναφέρει στην αστυνομία της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Πήραμε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους και όλα αυτά τα κατέγραψαν στην Ασφάλεια. Σας παρακαλώ προστατέψετε την περιοχή μας τα παιδιά μας κάντε κάτι, γιατί από την Αστυνομία δεν μπορούν να προσφέρουν την σωστή αστυνόμευση“.

Γεγονός πάντως είναι ότι από τον Αύγουστο του 2017, όταν και δημιουργήθηκε το ενιαίο Αστυνομικό Τμήμα των 3Β που κατήργησε τα τρία τοπικά, απελευθερώθηκε προσωπικό για να κάνει περιπολίες.

Προ μηνός ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση του ΑΤ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που δείχνουν ότι στην περιοχή ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2017 εποχούμενη 24ωρη περιπολία. Μέχρι τότε, μόνο το ΑΤ Βουλιαγμένης μπορούσε να κυκλοφορεί περιπολικό μία (1!) φορά τον μήνα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 και αφού το τοπικό Τμήμα παρέλαβε και δύο οχήματα που δώρισε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έχουν ξεκινήσει διπλές 24ωρες περιπολίες.

Προφανώς η έκταση του Δήμου είναι τέτοια που δεν μπορεί να πει κανείς ποτέ ότι φτάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα κάλυψης των αναγκών για αστυνόμευση σε όλες τις γειτονιές, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κύμα αυτό μικροεγκληματικότητας που σπέρνει την ανασφάλεια στους κατοίκους.

Πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ είναι να στελεχωθούν τα Αστυνομικά Τμήματα με επαρκή αριθμό ώστε να καλυφθούν όλες οι οργανικές τους θέσεις, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Την ίδια στιγμή, γεγονός είναι ότι αστυνομικοί αποσπούνται πολύ συχνά από τα τοπικά τους καθήκοντα για να φυλάξουν “υψηλά” πρόσωπα ή για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωπικού σε άλλες περιοχές (πορείες, μεταγωγές κ.λπ.), με αποτέλεσμα η πραγματική δύναμη των αστυνομικών τμημάτων να είναι μικρότερη από αυτήν που φαίνεται στα χαρτιά.

Ο Δήμος των 3Β εντωμεταξύ κατά τη θερινή περίοδο των δύο τελευταίων ετών (Μάιο με Οκτώβριο) κάνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ώστε να περιπολούνται οι παραλιακές περιοχές. Μια πρωτοβουλία που έχει δεχτεί αρκετή κριτική για το κόστος της και την αποτελεσματικότητά της.

Υπάρχει λύση;

Η αστική εγκληματικότητα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε μαζί με τις σύγχρονες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η επίλυσή του προφανώς ξεφεύγει από τα τοπικά όρια και αρμοδιότητες και στην πραγματικότητα αφορά στην ίδια τη δομή και οργάνωση των κοινωνιών μας, που δημιουργούν ανισότητες.

Το αίτημα για περισσότερη αστυνόμευση μπορεί να είναι η πρώτη απάντηση αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι και την καλύτερα φυλασσόμενη πόλη του κόσμου να φτιάξει κανείς, δεν θα σταματήσει το έγκλημα (στο μεταξύ όμως ίσως έχει χαθεί ένα ποσοστό από την ελευθερία των πολιτών).

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας