Σε ιδιώτες ο έλεγχος των εισιτηρίων

Σε ιδιώτες ο έλεγχος των εισιτηρίων

Τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες του ελέγχου των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο παράλληλα ορίζει το πενταπλασιασμό του προστίμου για τους «λαθρεπιβάτες» σε περίπτωση που αυτό δεν καταβληθεί εντός προθεσμίας 60 ημερών.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι αρμόδιοι για τη διενέργεια των ελέγχων μετακίνησης με το νόμιμο κόμιστρο και της επιβολής προστίμου στους παραβάτες είναι οι εντεταλμένοι Ελεγκτές Κομίστρου, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του οικείου συγκοινωνιακού φορέα ή υπάλληλοι τρίτου φορέα (νομικού προσώπου), στον οποίο έχει αναθέσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας τον έλεγχο κομίστρου, εφόσον οι υπάλληλοι του τρίτου φορέα φέρουν ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση του οικείου συγκοινωνιακού φορέα.
Ειδικά, για τις αστικές συγκοινωνίες της περιοχής ευθύνης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια του ελέγχου καταβολής κομίστρου είναι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος μπορεί να αναθέσει τη δραστηριότητα αυτή στις οικείες Εταιρείες Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΠΣΕ).

prostima

 

Δικαιώματα επιβατών

Θεσπίζεται επίσης Κανονισμός δικαιωμάτων των επιβατών, όπως προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες, και οι μεταφορείς παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα από 150 έως και 3.000 ευρώ.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται παράβολο για την υποβολή καταγγελιών προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι οποίες αφορούν κυρίως την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Το χαράτσι, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, επιβάλλεται ενάντια στην «εύκολη και αβασάνιστη» (!) υποβολή καταγγελιών, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου Μεταφορών.