Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικες Εκλογες

Έλενα Κρομυδά Μανιάτη: “Τίτλος τιμής ο ενεργός δημότης”

Συνέντευξη με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Μια έντονη προσωπικότητα με άποψη και παρρησία, με ρίζες στην περιοχή και ζωηρό ενδιαφέρον για τα κοινά θέτει την υποψηφιότητά της στην κρίση των δημοτών για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η Έλενα Κρομυδά Μανιάτη που συμμετέχει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου μίλησε στο 3vita.gr για τις ισορροπίες μεταξύ των τριών δημοτικών ενοτήτων, για τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής θητείας αλλά και για τη θέση που διεκδικεί ζητώντας τη στήριξη των συνδημοτών της.

Όπως τονίζει, “η επανεκλογή Κωνσταντέλλου το 2023 είναι επιτακτική ανάγκη, για να ολοκληρωθούν στο ακέραιο σπουδαία έργα που θα αναβαθμίσουν το σύνολο της περιοχής”. Ενώ περιγράφοντας τη δική της υποψηφιότητα σημειώνει ότι την χαρακτηρίζει η ευθύτητα καθώς δεν της αρέσουν “αυτοί που τα έχουν καλά με όλους”, προσθέτοντας ότι “ο κόσμος προχώρησε μέσα από συγκρούσεις”.


Ένας από τους στόχους της διοίκησης Κωνσταντέλλου ήταν να ομογενοποιήσει τις τρεις ενότητες του Δήμου, να γίνουν «μία πόλη». Θεωρείτε ότι αυτό έχει επιτευχθεί;

Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Παρότι γεωγραφικά οι 3 πόλεις είναι κοντά, είχαν μεγάλες ανισότητες, τόσο σε επίπεδο υποδομών, με ένα σοβαρό αγκάθι τις παλιές γνωστές παθογένειες της Βάρης κυρίως που αφορούσαν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ένταξη περιοχών στο σχέδιο, καθώς και αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα κ.λπ. αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας  δημοτών, καθώς υπήρχαν οι παραθεριστές που κατόπιν έγιναν μόνιμοι κάτοικοι, οι μόνιμοι κάτοικοι, πολλοί προερχόμενοι από παλιές οικογένειες προσφύγων και μια νέα γενιά μόνιμων κατοίκων, που έφτασε στην περιοχή από το 2000 και μετά, οι οποίοι βεβαίως και αυτοί συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της.

Και είναι ένα σημείο που θέλω να επισημάνω, μερικές φορές υπάρχει ένας αφορισμός, για τον μη ντόπιο, για τον νεοφερμένο. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, οι νέοι κάτοικοι αξιοποίησαν την περιοχή επενδύοντας χρήματα σε ακίνητα, σε επιχειρήσεις και στην τοπική αγορά και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της και στην  ανατίμηση της περιουσίας και των υπολοίπων. 

Η συνένωση ξεκίνησε το 2010, δυστυχώς η ασθένεια του Γρηγόρη Κασιδόκωστα και η σύντομη εκ των πραγμάτων, θητεία του Σπύρου Πανά, δεν βοήθησαν στο να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την 4ετία μέχρι το 2014.

Η θητεία Κωνσταντέλλου στο ξεκίνημα της, έπρεπε να δράσει γοργά και αποτελεσματικά. Βλέποντας το αποτέλεσμα σήμερα, μέσα σε 9 χρόνια έχουν γίνει μικρά θαύματα! Και είναι ένα επίτευγμα της Δημοτικής Αρχής που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Ρεαλιστικά, η επανεκλογή Κωνσταντέλλου το 2023 είναι επιτακτική ανάγκη, για να ολοκληρωθούν στο ακέραιο σπουδαία έργα που θα αναβαθμίσουν το σύνολο της περιοχής και θα εκσυγχρονίσουν την εικόνα της  και την καθημερινότητα μας και θα εξομαλύνουν πιθανές διαφορές! 

Ποιος τομέας της δημοτικής διοίκησης θεωρείτε ότι την ερχόμενη θητεία θα πρέπει να ιεραρχηθεί πρώτος σε προτεραιότητα;

Με πολύ νωπές τις τραγικές εικόνες που έζησαν συμπολίτες μας, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από μας, νομίζω πως το μέλλον διαμορφώνεται αλλά και θωρακίζεται με την δημοτική πολιτική που θα κάνει πράξη την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής! Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος το κάνει ήδη με επιτυχία,  με τις πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας που μειώνουν τις εκπομπές και επενδύει σημαντικά ποσά εκεί. Παράδειγμα είναι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στα σχολεία, η εγκατάσταση φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας, η αλλαγή των κουφωμάτων κ.λπ.

Είναι επίκαιρο λόγω εκλογών να διαβάζουμε άπειρα λόγια σε προγράμματα, σε φυλλάδια, με ευχολόγια, εφικτά, ανέφικτα και κοινοτυπίες. Όποιος δημοτικός συνδυασμός δεν έχει μία πρόταση να καταθέσει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα,  είναι απόλυτα ακατάλληλος να αναδειχθεί, αλλά και δείχνει την  «γύμνια» των ανθρώπων που φιλοδοξούν κατά καιρούς να πολιτευτούν στην Αυτοδιοίκηση. 

Δεύτερος τομέας που πρέπει να εστιάσουμε, είναι η διαχείριση απορριμμάτων! Μεγάλο κεφάλαιο για τους Δήμους και εκεί τα επόμενα χρόνια οι δημοτικές πολιτικές θα διαμορφώνουν το μέλλον των πόλεων. Ο κύριος Κωνσταντέλλος ακολουθεί ήδη επιτυχημένες πρακτικές και πλέον με την σωστή ενημέρωση, εκπαιδεύεται ο κάτοικος να συμβάλλει ενεργά προς ώφελος του τόπου του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται πραγματικός διάλογος με τους δημότες; Είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης της δημοτικής αρχής;

Είμαι από αυτούς που επιθυμεί και επιδιώκει την επαφή και την συζήτηση με τον δημότη, με οποιοδήποτε τρόπο! Ακόμα και μέσα από τα social media και την υπερβολή ή την τριβή που δημιουργείται, βγαίνουν και θετικά στοιχεία. Είναι  παγκόσμια τάση που κορυφώθηκε με την πανδημία και τους περιορισμούς που επέφερε στην προσωπική επαφή και έγινε τρόπος ζωής. Βλέπουμε μεγάλες εταιρείες και φορείς, έχουν πλέον δημιουργήσει chat room με το κοινό. Το χρησιμοποιεί ο καθένας από οπουδήποτε βρίσκεται, οποιαδήποτε ώρα και χωρίς αναμονή ή κόστος. Έτσι γίνονται πλέον και οι πολιτικές και κοινωνικές  συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο και το περιεχόμενο των διαλόγων και κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά, εξαρτάται από το επίπεδο και την παιδεία όσων συμμετέχουν. Έχουμε δει και ακρότητες. Αν όμως υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να βγει κάτι θετικό από την διάδραση ή έστω την διαφωνία και την κριτική, είμαι υπέρ του να συμμετέχουμε. Ως εργαλείο ενημέρωσης το θεωρώ εξαιρετικό, για την ταχύτητα και την αμεσότητα της πληροφορίας και της είδησης, αρκεί πάντα να μένουμε σε επίσημες πηγές και να σταχυολογούμε τα αξιόπιστα στοιχεία. 

Ποιο κομμάτι από την προσωπική σας διαδρομή και το βιογραφικό σας πιστεύετε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στα τοπικά κοινά και στην επόμενη δημοτική θητεία;

Πρώτα από όλα ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου, η μαχητικότητα! Δεν εφησυχάζω ποτέ! Δεν μου αρκεί η εύκολη λύση. Δεν μου αρέσουν αυτοί που τα έχουν καλά με όλους, τους θεωρώ λίγο υποκριτές. Ο κόσμος προχώρησε μέσα από συγκρούσεις. Εξίσου σημαντική θεωρώ την «ιδιότητα» μου ως ενεργού δημότη! Το βλέπω ως …τίτλο τιμής! Είναι ο δημότης που σκέφτεται, που ψάχνει, που ενημερώνεται, που αμφιβάλλει, που ασκεί κριτική, που συμμετέχει, που προσφέρει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά είναι και αυτός που συντρέχει τον συνάνθρωπο, νοιάζεται, βοηθά, είναι ο υπεύθυνος δημότης, συνεπής στον λόγο του και στις αξίες του!  

Τέλος, θα έλεγα και τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα με την εργασία μου, στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην μετέπειτα κατάρτιση μου σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και σύγχρονης αυτοδιοίκησης!  

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement