Τίτλοι τέλους για το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

Τίτλοι τέλους για το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

Από την 1η Οκτωβρίου η οδός Πανεπιστημίου θα είναι πιο φτωχή. Με τη μεταφορική έννοια, αφού ένα μεγάλο ιστορικό βιβλιοπωλείο, ο Ελευθερουδάκης στον αριθμό 15, βάζει λουκέτο.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1898 που δεν θα υπάρχει βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα. Συμβολικά και μόνο, η απουσία έχει ένα ειδικό βάρος. Οχι μόνο γιατί είναι μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που προήλθε από την αστική αναγέννηση του 19ου αιώνα, αλλά γιατί συνδέθηκε με τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας που κάποτε σύχναζαν στο κατάστημα που αρχικά ήταν στην πλατεία Συντάγματος και το 1962, όταν το παλιό μέγαρο στο Σύνταγμα κατεδαφίστηκε, μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης 4.

Στη δεκαετία του 1990 άρχισε να λειτουργεί το οκταώροφο κατάστημα στη γωνία Αμερικής και Πανεπιστημίου, που ήταν το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, με καφετέρια και αίθουσα εκδηλώσεων.

Η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί να λειτουργεί ως διαδικτυακό κατάστημα ενώ θα γίνει προσπάθεια επιστροφής στην αγορά με φυσική παρουσία “όταν το επιτρέψει η επενδυτική κατάσταση. ”

Από τις 15 έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, Πανεπιστημίου 15, μπαζάρ με πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Το τραγικό είναι ότι μόλις χθες  την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, ανακοίνωσε την πόλη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, μετά από σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος.

Η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της και υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών.