Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ευρώπη αρχών και αξιών η απάντηση στον λαϊκισμό

“Από μαύρο πρόβατο είμαστε πλέον βασικοί συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων”

Τη συμβολή της ΝΔ στην άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας εντός των ευρωπαϊκών θεσμών σημειώνει μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Δημοσιογράφος” και τον Γιώργο Λαουτάρη, συνοψίζοντας τη θητεία που ολοκληρώνεται φέτος. Σχολιάζει ακόμη το φαινόμενο της ανόδου των εθνικολαϊκιστικών φωνών αλλά και το ενδεχόμενο μιας αυξημένης αποχής από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.


Δυστυχώς στη θητεία του ευρωκοινοβουλίου που ολοκληρώνεται, η Ελλάδα μάλλον πρωταγωνίστησε αρνητικά, τόσο με το «Qatargate» όσο και με το αρνητικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Δεν σας ανησυχεί ότι πλέον σταμάτησε να ισχύει το «έξω πάμε καλά»;

Το «Qatargate» ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση, που δεν χαρακτηρίζει την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δε συκοφαντικό και κατάπτυστο ψήφισμα ήταν μία πολιτικά υποκινούμενη και οργανωμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ετερόκλιτα θέματα, fake news και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, επιχείρησαν το διασυρμό της χώρας με αφορμή υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πλην όμως απέτυχαν.

Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης είμαστε πλέον βασικοί συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων και πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα πέρυσι ανέβηκε 9 θέσεις στο Δείκτη Δημοκρατίας και 16 θέσεις στο Δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε «πλήρη Δημοκρατία» από τον Economist, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με βασικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου. Με ισχυρές συμμαχίες, σημαντικές αμυντικές συμφωνίες και μεγάλες επιτυχίες στην οικονομική μας διπλωματία, η Ελλάδα είναι ξανά σε θέση να ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική και να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. 

Διατυπώνονται πανευρωπαϊκά ανησυχίες για την άνοδο των ακραίων λαϊκιστικών φωνών και των τάσεων εθνικού απομονωτισμού. Πόσο αισιόδοξη είστε για την απήχηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους και το μέλλον του;

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βίωσε αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις. Οι αστοχίες και οι αβελτηρίες της ΕΕ στη διαχείριση αυτών των δύσκολων καταστάσεων προβλημάτισαν σημαντικό τμήμα των ευρωπαίων πολιτών δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη ρητορική των εθνολαϊκιστών και των άκρων. Η απάντηση στο λαϊκισμό είναι μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με συνεργασία, αλληλεγγύη και προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και με κοινές απαντήσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας και σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας με  την ειλικρινή συνεργασία των 27 εταίρων και με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, με κάνει να αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. 

Εφόσον μιλάμε για κοινή αγορά, πώς δικαιολογούνται οι μεγάλες διαφορές στις τιμές των τροφίμων; Μπορεί να παρέμβει θεσμικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξομαλύνει το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα;

Η κοινή αγορά έχει να κάνει με την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων χωρίς δασμούς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Από κει και πέρα η τιμολόγηση που γίνεται στα προϊόντα από τις πολυεθνικές εταιρείες επηρεάζεται από το μέγεθος κάθε αγοράς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη γειτνίαση με τα εργοστάσια παραγωγής, τη γεωγραφική της θέση που συνδέεται με επιπλέον μεταφορικά κόστη, αλλά και τη φορολογική πολιτική κάθε κράτους μέλους. Το πρόβλημα δημιουργείται από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρείες, όπως επί παραδείγματι η προσχηματική τιμολόγηση βάσει δήθεν «γεωγραφικών εδαφικών περιορισμών», που οδηγεί στο φαινόμενο το ίδιο προϊόν να πωλείται με σημαντική απόκλιση τιμής στα κράτη μέλη. Αυτές τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καταγγέλλει στην πρόσφατη επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη χαιρέτισε την επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι συμβάλλει στη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. 

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο της αποχής από τις εκλογές; Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιείτε για να αντιστρέψετε αυτή την τάση στη χώρα μας;  

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ θα έχουν και εθνικό αποτύπωμα. Την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για φλέγοντα ζητήματα όπως η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, η πολιτική συνοχής, η κοινή αγροτική πολιτική, η πράσινη μετάβαση και η τεχνητή νοημοσύνη. Όλες ανεξαιρέτως αυτές οι μεγάλες προκλήσεις αφορούν άμεσα την πατρίδα μας, γι’ αυτό η συμμετοχή στις ευρωεκλογές δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση για κάθε πολίτη. Κατά μείζονα λόγο όταν σχεδόν το 80% της νομοθεσίας που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη αποφασίζεται στην Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές δεν νοείται «χαλαρή» ψήφος, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης. 

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement