Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Πεντακάθαρες οι ελληνικές θάλασσες!

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Πεντακάθαρες οι ελληνικές θάλασσες!

Κολυμπήστε άφοβα στην Ελλάδα!

Πολύ θετική για τα θαλάσσια νερά της χώρας μας είναι η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης,«η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας».

Όσον αφορά την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση, με μικροβιολογικές και οπτικές ποιοτικές παραμέτρους σε 1.540 σημεία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα υπόλοιπα 1.538 σε παράκτια ύδατα.
Από το σύνολο των 1.540 σημείων δειγματοληψίας αξιολογήθηκαν τα 1.518, καθώς το 2014 παρακολουθήθηκαν για πρώτη φορά 22 νέα σημεία. Από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρείται ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, τηρώντας τα αντίστοιχα όρια εξαιρετικής ποιότητας. Για τα 1518 σημεία προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1.495 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»
23 σημεία χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας»
Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας»
Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας»
Όσον αφορά την ΕΕ γενικότερα, για το 2014, το 95% των περιοχών κολύμβησης, που τελούν υπό παρακολούθηση, πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων το 2014.

«Ευρωπαϊκές πρωταθλήτριες» στην καθαρότητα των περιοχών κολύμβησης ανακηρύχτηκαν, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση, η Κύπρος,  το Λουξεμβούργο και η Μάλτ, που όλες τους διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας. Τις χώρες αυτές ακολουθούν η Ελλάδα (97%), η Κροατία (94%) και η Γερμανία (90%), όλες με υψηλή αναλογία των περιοχών που διαθέτουν ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.

Να λοιπόν που υπάρχει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα! Ή μάλλον ευτυχώς που δεν μας αξιολογούν οι θεσμοί!

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην πολύ καλή ποιότητα των νερών της περιοχής μας και στις ακτές των 3Β που πήραν φέτος Γαλάζια Σημαία