Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Τετάρτη βράδυ η ψηφοφορία για την πώληση του Ελληνικού

Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη συντριπτική συναινετική διάθεση των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επένδυση του Ελληνικού, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά απόψε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τη βελτιώσει κατά πολύ.

«Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολοτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ουρσουζίδης πέραν του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής θα γίνουν επιπλέον 1,5 δισ. έργα υποδομής και τόνισε ότι όλοι οι ανοιχτοί χώροι θα κατασκευαστούν την πρώτη 5ετία, κάτι που δεν προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση.

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί ξεπουλήματος αντιτείνοντας ότι δεν πουλιέται το ακίνητο αλλά παραχωρείται απλώς για αξιοποίηση και σε 99 χρόνια, όπως είπε θα επιστραφεί στο δημόσιο το 70%.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ ‘Αδωνις Γεργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος, υποστηρίζοντας ότι όσο ήταν αντιπολίτευση πάλεψε εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης που θα πήγαινε τη χώρα μπροστά.

«Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο κ.Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Υποστήριξε ακόμα ότι καμία βελτιωτική αλλαγή δεν κατάφερε η κυβέρνηση, αντίθετα, όπως υποστήριξε, για τα δύο χρόνια καθυστέρησης στην επένδυση, έχασε το ελληνικό δημόσιο ένα δισ. ευρώ.

«Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι γιατί δεν είμαστε ίδιοι και θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Αντιδρούν κινήσεις πολιτιών και αριστερές οργανώσεις.

Πρωτοβουλίες πολιτών και αριστερές κινήσεις οργανώνουν κινητοποίηση της Συνέλευθσης Δράσεων για το Ελληνικό την Τετάρτη 21.09 στις 18.30 στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται από αριστερές κινήσεις η διαδικασία γίνεται με όρους φαστ τρακ και με σοβαρές νομοθετικές παραβιάσεις,  εξασφαλίζοντας και διευκολύνοντας με μία σειρά από ρήτρες τα επενδυτικά συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Σημειώνεται ότι το τίμημα έχει οριστεί στο εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 915 εκατ., το οποίο, καθώς θα καταβληθεί σε βάθος δέκα ετών, έχει παρούσα αξία περίπου 576 εκατ. ευρώ, ενώ η δόμηση μειώθηκε μόνο κατά 300.000 τ.μ. (μείωση δηλ., 10%), η οποία κατέβασε την οικοδομήσιμη έκταση στο συνολικό φαραωνικό μέγεθος των 2.700.000 τ.μ.!

Εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις στην παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τον χώρο  για την κατασκευή καζίνο, τουριστικών θερέτρων και ουρανοξυστών τύπου Dubai.

Εκφράζονται ανησυχίες ότι η εμπορευματοποίηση του Ελληνικού ενδέχεται να επιβαρύνει συνολικά το παραλιακό μέτωπο και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μέσα από την ανέγερση πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων, mall και την κατασκευή μαρίνων υποδοχής πολυτελών σκαφών αναψυχής.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας