Ο Δήμος για το λούνα παρκ του θανάτου και τα ερωτήματα

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης εκδόθηκε χτες το παρακάτω δελτίο τύπου:

“Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου 13χρονου αγοριού και του τραυματισμού 9χρονου κοριτσιού σε λούνα-παρκ που λειτουργούσε στα όρια του δήμου μας, σε επίσκεψη που είχαμε χτες το βράδυ στο νοσοκομείο Παίδων, εκφράσαμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τη διάθεση να σταθούμε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

tspg

Από όσο γνωρίζουμε διενεργείται προανάκριση στα πλαίσια της οποίας θα ερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος και θα αποδοθούν σχετικές ευθύνες.

Εμείς ως Δήμος, αυτό που είμαστε σε θέση να σας γνωρίσουμε, είναι ότι:

  1. Η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία.
  3. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας.
  4. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα – παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο”.

Πάντως, από το συμφωνητικό εκμίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου (πάρκο Αφροδίτης) μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας, που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος», συμπεραίνεται ότι η σύμβαση είχε λήξει τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο. Η δημοσιευμένη στη Διαύγεια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

“Αποφασίζεται η εκμίσθωση του χώρου για χρονικό διάστημα ενός μηνός και δυνατότητα παράτασης για χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου 2013”.

Τα ερωτήματα για τον Δήμο είναι πολλά, καθώς γνώριζαν για την εγκατάσταση λούνα παρκ σε χώρο ιδιοκτησίας τους, χωρίς αυτό να έχει άδεια. Και όπως αποδείχθηκε, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έκαναν τίποτα για να ανακαλέσουν την παραχώρηση της έκτασης.

Εισέπρατταν κανονικά τα χρήματα (1.400 ευρώ) από την παραχώρηση της έκτασης για την οποία το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει «την εκμίσθωση χώρου στο πάρκο Αφροδίτης για την προσωρινή λειτουργία λούνα παρκ». Κι ενώ η εταιρεία δεν είχε καταθέσει φάκελο με τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν προέβησαν σε κανέναν έλεγχο.

Πάντως, χάος διέπει το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των υπαίθριων παιδότοπων. Ιδίως πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων παιδότοποι που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» με προσωρινή άδεια, εξακολουθούν να λειτουργούν επ’ αόριστον.

Νόμος του 2006 ορίζει ότι η σχετική αδειοδότηση χορηγείται από τους οικείους ΟΤΑ. Ωστόσο οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν, με ταχύτατους ρυθμούς, άδειες λειτουργίας από 15 έως 20 ημέρες σε εορταστικές περιόδους. Αλλωστε για τις μόνιμες άδειες απαιτείται πλήθος δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν στον δήμο, τα συνεργεία του οποίου στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν επιτόπιους ελέγχους, για να διαπιστώσουν την εγκυρότητα των εγγράφων και την αρτιότητα των οργάνων. Επιπλέον, Κοινή Υπουργική Απόφαση (2007) προβλέπει ειδικά για τους υπαίθριους παιδότοπους «ικανή περίφραξη, φωτισμό, καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, τουαλέτες και πυρασφάλεια. Οι διαδρομές πρόσβασης στον παιδότοπο πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και προστατευμένες, να μην έχουν ευθεία πρόσβαση σε οδούς ταχείας και αυξημένης κυκλοφορίας.

Με πληροφορίες από το ‘Εθνος