Το πρώτο ελληνοκινεζικό φόρουμ πόλεων στο Ζάππειο

Το πρώτο ελληνοκινεζικό φόρουμ πόλεων στο Ζάππειο

Το πρώτο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών πόλεων πραγματοποιείται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο με πρωτοβουλία του δήμου Μαραθώνα και του Υπουργείου Εσωτερικών και την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα Xiaoli Zou.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 160 ελληνικοί δήμοι, τέσσερις κινεζικές επαρχίες και 14 κινεζικές πόλεις. Επίσης παρίστανται πολλοί πολιτικοί, επιχειρηματίες δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

O Κινέζος πρέσβης στο χαιρετισμό του είπε ότι ο δρόμος του μεταξιού θα ξαναζωντανέψει και θα φέρει κοντά την Κίνα με την Ευρώπη, με όχημα την Ελλάδα.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης καλωσόρισε στους συμμετέχοντες και υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας μέσω του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητα, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας συμφέρει και τις δύο χώρες και μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες τους.

55

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, η επαφή αυτή θα επαναληφθεί του χρόνου στο Πεκίνο, ενώ στόχος Ελλάδας και Κίνας είναι να πραγματοποιείται το forum κάθε χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού της Κίνας, για την φιλία με ξένες χώρες, Song Jingwu αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες, και την ιστορική κοινή μοίρα τους και εξήρε τις τέσσερις προσπάθειες της Ελλάδας να βοηθήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολες στιγμές με τη διάσωση κινέζων πολιτών. Κοινή βούληση μας, είπε, είναι η τοπική συνεργασία, και εκθείασε την συμφωνία της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, ένα μοντέλο win-win που χτίζεται σιγά-σιγά.

 

Ο κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli αποκάλεσε «μέρα γιορτής» τη σημερινή και ανέφερε πως 15 περιφέρειες της Κίνας έχουν έρθει σε επαφή με περιοχές της Μήλου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου με σκοπό την αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.

Οι χρήστες του διαδικτύου σχολίασαν με τον δικό τους καυστικό και σατιρικό τρόπο το συνέδριο και τις φωτογραφίες

Το 2017 η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ και θα είναι επίσης Έτος Πολιτισμού για τις δύο χώρες. Επέμεινε στην σημασία του λιμανιού του Πειραιά , το «Κεφάλι του Δράκου» όπως το αποκάλεσε, να γίνει ένας κόμβος εμπορίου τόσο για τα εμπορεύματα όσο και για τα κρουαζιερόπλοια.

Στόχοι της συνεργασίας:

-Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

-Σταθμός λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

-Διαχείριση λιμανιών (ΟΛΘ) και σιδηροδρομικού δικτύου.

-Πολιτιστική συνεργασία για ντοκιμαντέρ, ανταλλαγή φοιτητών και
μεταφράσεις έργων

– Επενδύσεις σε γεωργία, θαλάσσια έρευνα, γεωλογία

Όλα αυτά αναμένεται να δρομολογηθούν μέχρι το 2021, έτος σταθμός για την ανάπτυξη στις δυο πλευρές.

Παν. Κουρουμπλής: Ανοίγει μια λεωφόρος από την Άπω Ανατολή ως την Ευρώπη. Ένα ταξίδι 1000 χιλιομέτρων ξεκινά, δύο πολιτισμοί έρχονται κοντά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις των λαών, αναπτύσσει τη φιλία, τον αλληλοσεβασμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αύρα του Παρθενώνα μας εμπνέει όλους, κατέληξε.

Στ. Πιτσιόρλας: Νεα αφετηρία για Ελλάδα-Κίνα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εργαστήριο οικονομικής, πολιτιστικής ανάπτυξης. Το πρώτο βήμα έγινε από τον κ. Ψινάκη και τον πρέσβη, εμείς έχουμε πολύ δουλειά για να έρθει η άνοιξη των επενδύσεων.