Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Ο Ελύτης ένωσε τη Βουλιαγμένη με το Καστελλόριζο

Οι μαθητές του Γυμνασίου μοιράζονται λογοτεχνικές και πραγματικές εμπειρίες

Όταν η λογοτεχνία βγαίνει από τα σχολικά βιβλία και το τυπικό αναλυτικό πρόγραμμα, μπορεί να κινητοποιήσει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών. Αυτό απέδειξαν οι μαθητές του Γυμνασίου Βουλιαγμένης που συμμετέχουν στον Λογοτεχνικό Όμιλο του σχολείου τους και φέτος επέλεξαν να εντρυφήσουν στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Το έργο του νομπελίστα ποιητή που έχει εξυμνήσει το Αιγαίο πέλαγος όσο λίγοι, άνοιξε νέα παράθυρα επικοινωνίας και η Βουλιαγμένη πραγματοποίησε μια πρωτότυπη σύμπραξη με το ακριτικό Καστελλόριζο και τον Λογοτεχνικό Όμιλο που έχουν συγκροτήσει εκεί τα παιδιά του Γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων του νησιού. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Βουλιαγμένης, η λυκειάρχης και φιλόλογος Νίκη Μανώλη και η φιλόλογος Κωνσταντίνα Αϊδωνά στον διαδικτυακό αυτό δίαυλο επικοινωνίας με το ακριτικό νησί τροφοδότησαν ένα διάλογο για τη λογοτεχνία, καλλιεργώντας με τους μαθητές και μαθήτριες μια πολύ όμορφη μαθησιακή σχέση εξ αποστάσεως. Η ώρα της επίσκεψης δεν άργησε και στις 18 Απριλίου, τα παιδιά από τα Δωδεκάνησα με τη συνδρομή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της ΑΜΚΕ Αιγέας του Θανάση Μαρτίνου, ήρθαν στη Βουλιαγμένη για να ανταλλάξουν τις εργασίες και τις εμπειρίες τους. 

Μια καλλιτεχνική πρόταση με άποψη

Η επίσκεψη της αποστολής του Καστελλόριζου στη Βουλιαγμένη περιελάμβανε περιήγηση στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Λαιμό και τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Στον χαιρετισμό του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σημείωσε τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει η περιοχή με τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα με το Καστελλόριζο, που έχει δώσει το όνομά του σε μια γειτονιά της Βούλας λόγω των κατοίκων που προέρχονται από το νησί, ενώ θύμισε και τον πρωτοποριακό ιστιοπλοϊκό αγώνα που διοργάνωσε ο Δήμος των 3Β το 2015 «Κύπελλο Καστελλόριζο», με ένα γεμάτο κρουαζιερόπλοιο το οποίο κατέπλευσε στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, στέλνοντας ένα μήνυμα αδελφοποίησης. 

Η εκδήλωση όμως πέρα από τα εθιμοτυπικά περιελάμβανε και την παρουσίαση της δουλειάς που πραγματοποίησαν όλη τη χρονιά οι μαθητές του Λογοτεχνικού Ομίλου, οι οποίοι κάθε Τρίτη μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, αναζήτησαν τρόπους να προσεγγίσουν τα ποιήματα και παράλληλα να αναπλάσουν δημιουργικά την εμπειρία τους από την επαφή με το έργο του Οδυσσέα Ελύτη.

Ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά και η προσπάθεια των παιδιών έδωσε μοναδικά αποτελέσματα. Η παράσταση ήταν μια σωματοποίηση στίχων κυρίως από την ποιητική συλλογή Μαρία Νεφέλη, με τους μαθητές και μαθήτριες να δραματοποιούν λέξεις, εικόνες και νοήματα χρησιμοποιώντας το χορό και την κίνηση. Ξεπερνώντας τις αναστολές από την έκθεσή τους στο κοινό των συμμαθητών τους που δεν έχουν συνηθίσει σε ανάλογα απαιτητικά θεάματα, έδωσαν μια εκλεπτυσμένη αισθητικά και άρτια παράσταση, φανερώνοντας ταλέντα και σπάνιες ευαισθησίες. Ήταν μία καλλιτεχνική πρόταση με άποψη και δουλειά, που αξίζει να «ανέβει» και σε σκηνές εκτός του σχολικού πλαισίου – η πρώτη παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Παλλήνη στις 14 Απριλίου. 

Ποιητικές δημιουργίες

Παράλληλα, σε μια διαφορετική προσέγγιση που δεν προορίζεται για σκηνική παράσταση, ο Λογοτεχνικός Όμιλος παρουσίασε τις πρωτότυπες λογοτεχνικές δημιουργίες τεσσάρων μαθητριών του Γυμνασίου που δοκίμασαν την πένα τους γράφοντας ποίηση με πηγή έμπνευσης τη Μαρία Νεφέλη του Οδυσσέα Ελύτη. Οι 7 σελίδες με τις ποιητικές συνθέσεις που υπογράφουν η Νεφέλη Μ., η Μυρτώ Γ., η Χαρά Ρ. και η Κατερίνα Μ. εντυπωσιάζουν με τη λυρικότητα και τη φρεσκάδα της σύνθεσης, αλλά και με την ωριμότητα των σκέψεων που καθρεφτίζουν. Οι νέες ποιήτριες άντλησαν εκφραστικά μέσα και εργαλεία της γλώσσας παρά έτοιμες εικόνες, για να εκφράσουν με πολύ πρωτότυπο τρόπο εσωτερικές διεργασίες και ονειροπολήσεις που αποκαλύπτουν ολοκληρωμένες και σύνθετες προσωπικότητες. Τα ποιήματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.  

Στην εκδήλωση της 18ης Απριλίου οι μαθητές από το Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις του Καστελλόριζου παρουσίασαν τις δικές τους εργασίες γύρω από τον Ελύτη. Σχεδίασαν μεγάλα κολάζ με ζωγραφιές, αποσπάσματα ποιημάτων και φωτογραφίες του ποιητή με τα οποία κόσμησαν τις τάξεις του σχολείου τους. Δημιούργησαν ένα βίντεο κλιπ με το τραγούδι «Ο ήλιος έμπαινε στη θάλασσα» σε στίχους του Ελύτη (από το Ο ήλιος ο πρώτος) και μουσική Θεοδωράκη, με μαγευτικές εικόνες από το Καστελλόριζο. Και τέλος, ο μαθητής από το νησί Γιώργος Καρατζάς παρουσίασε την πρωτότυπη και αναπάντεχα καλή ραπ δημιουργία του με τίτλο «Ο δικός μου Ελύτης». Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση από τη διευθύντρια Νίκη Μανώλη ότι η Βουλιαγμένη θα ανταποδώσει την επίσκεψη στο Καστελλόριζο την επόμενη χρονιά.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement