Ένα δάκρυ για τον Leonard Cohen

Ένα δάκρυ για τον Leonard Cohen

Ένας από τους πιο μεγάλους μουσικούς “έφυγε” σήμερα, ημέρα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών.

Ο λόγος για τον Leonard Cohen, ο οποίος υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής, ενώ τα έργα του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες.

tspg

Ο Leonard Cohen γεννήθηκε το 1934 στο Καναδά. Σε ηλικία έξι ετών έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ ‘’Buckskin Boys’’.

Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στην -γνωστή σε εμάς- Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει.

161017_remnick161017_03-1200

Με το μυθιστόρημα ‘’Beautiful Losers’’ γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας, ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Leonard Cohen κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο ‘’Songs of Leonard Cohen’’, ενώ έπειτα, ακολούθησαν και πολλοί άλλοι.

Δύο χρόνια αφότου κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο ‘’the Future’’ αποφάσισε να δοκιμάσει τη ζωή του μοναστικού βίου, την οποία κι εγκατέλειψε το 1999, για να εκδώσει δύο ακόμα δίσκους.

Το 2005, το όνομα του Cohen βρέθηκε ξανά στις στήλες των εφημερίδων, καθώς ο -επί χρόνια- μάνατζέρ του τον εξαπάτησε κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του.

Ο Leonard Cohen δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Adam (1972) και της Lorka (1974), που απέκτησε με την Suzanne Elrod.

Τέλος, το 2010 τιμήθηκε με το τιμητικό βραβείο ‘’Γκράμι’’ για το σύνολο της προσφοράς του.

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του γνωστοποιήθηκε από τη σελίδα του στο Facebook, ενώ το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι τον προηγούμενο μήνα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, δήλωσε πως είναι έτοιμος να πεθάνει αν και υπάρχουν πολλά που θα ήθελε ακόμα να κάνει.

Τελικά, όμως, η σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας του ήταν μεγαλύτερη, γεγονός που δεν γνώριζε ο περισσότερος κόσμος.

Όπως ο ίδιος έλεγε σχεδόν προφητικά ‘’η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο θάνατο’’, βλέποντας το επερχόμενο τέλος ίσως και μέσα από το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε, το ‘’You want it darker’’, στον ομώνυμο δίσκο.

Έτσι, ο Leonard Cohen μπορεί να ‘’έφυγε’’ από τη ζωή, είναι βέβαιο, όμως, πως θα ζει πάντα μέσα από το έργο του και μέσα από τα τραγούδια του, τα οποία θα μας συντροφεύουν για πολλά ακόμα χρόνια, ενώ θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

1411561144285-cached