1,14 εκατ. ευρώ δίνει ο Δήμος για το οικόπεδο στη Βάρκιζα

1,14 εκατ. ευρώ δίνει ο Δήμος για το οικόπεδο στη Βάρκιζα

Ποσό πάνω από την αντικειμενική αξία του οικοπέδου προτίθεται να δώσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για να αγοράσει απευθείας οικόπεδο δίπλα από την πλατεία της Βάρκιζας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, είναι να καταβάλει ο Δήμος 1.140.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια εταιρεία (την “Αικατερίνη Βαρδάκη – Γεώργιος Ηλιάκης Κατασκευαστική Τεχνική Επιχειρηματική ΟΕ“).

tspg

Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται σε 1.300.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Ιουλίου 2017 ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 950.000 ευρώ.

Μόνο η έκθεση του πιστοποιημένου εκτιμητή (την οποία ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας) μπορεί να αποκαλύψει τις αιτίες για την απόσταση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας και βέβαια να εξηγήσει πώς σε όλα τα υπόλοιπα ακίνητα της χώρας η εμπορική αξία είναι μικρότερη της αντικειμενικής, με εξαίρεση το συγκεκριμένο οικόπεδο που θέλει να αγοράσει ο Δήμος.

Τα περίεργα πάντως δεν σταματούν εδώ.

Πρώτον, η δημοτική αρχή ήθελε να αποφύγει την προβλεπόμενη διαδικασία του διαγωνισμού για την αγορά αλλά και τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Για το σκοπό αυτό όμως χρησιμοποίησε ως πρόσχημα: Ότι δήθεν επιθυμεί στο συγκεκριμένο σημείο να δημιουργήσει ένα “πολιτιστικό κέντρο – πολυχώρο με βιβλιοθήκη” για να στοιχειοθετήσει έτσι το επιχείρημα ότι πρόκειται για “μοναδικό” σημείο. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι μόνο πάρκινγκ θα γίνει εκεί.

Άλλωστε, πολιτιστικός πολυχώρος υπάρχει σε απόσταση μόλις 200 μέτρων. Το “γυάλινο” πολιτιστικό κέντρο επί της παραλίας…

Δεύτερον, η επιφάνεια του οικοπέδου είναι …σχετική. Το συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη Βουλγαράκη αναγράφει 1.100 τ.μ. Νεότερη εκτίμηση του μηχανικού και δημοτικού συμβούλου της διοικούσας παράταξης, Βασίλη Μιχαλόπουλου, το κατεβάζει σε 1.043,29 τ.μ. Ενώ σύμφωνα με το Κτηματολόγιο η επιφάνειά του είναι 1.074 τ.μ.

Τρίτον, το ακίνητο είναι προσημειωμένο στην Eurobank και το βαραίνει αναγκαστική κατάσχεση ποσού 200.000 ευρώ υπέρ της για υποθήκη 4 εκατομμυρίων. Η Τράπεζα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, έχει ενημερώσει τον Δήμο ότι θα προβεί σε άρση της κατάσχεσης πριν την υπογραφή του συμβολαίου.