Ένα παραδοσιακό τσερνίκι με καταγωγή από ...Βούλα επιστρέφει στα νερά

Ένα παραδοσιακό τσερνίκι με καταγωγή από …Βούλα επιστρέφει στα νερά

Ένα παραδοσιακό σκάφος, ο τύπος του οποίου έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες εδώ και 80 χρόνια, ετοιμάζεται για το παρθενικό του ταξίδι.

Ο λόγος για το ιστιοφόρο Μέδων Πλειόνη το οποίο κατασκευάστηκε στο παραδοσιακό ναυπηγείο στη Γλύφα της Χαλκίδας «Νεώσοικος»,  με πρωτοβουλία του Συλλόγου για τη διάσωση και τη διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής – ναυτικής τέχνης και κληρονομιάς «Πρωτέας» και την καθοριστική συμβολή του ναυτοπροσκόπου και Δημοτικού Συμβούλου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημοσθένη Δόγκα.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα στον προβλήτα «Ούλεν» (στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδας) θα πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης με αγιασμό, χαιρετισμούς, συναυλία με τους Χαΐνηδες και πλούσια θαλασσινά εδέσματα.

Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του σκάφους έγινε από τον Νικόλα Βλαβιανό, ο οποίος σημειώνει σχετικά:

Είναι για μας μια αληθινά μεγάλη και ιστορική ευθύνη. Έχοντας αυτά κατά νου ξεκινήσαμε τη ναυπήγηση σκάφους με ιστιοφορία σακολέβας από σχέδιο του 1835 με άκρως παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η ναυπήγησή της θα γίνει για πρώτη φορά μετά από περίπου 80 χρόνια“.

Τον Μάρτιο του 2015 στο ναυπηγείο και ενώ το “Μέδων Πλειόνη” ακόμη βρισκόταν στα σκαριά πραγματοποιήθηκε στο χώρο ένα Διεθνές Σεμινάριο Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής που διοργάνωσε το ΕΜΠ και στο οποίο μίλησαν ο Νικόλας Βλαβιανός και ο Δημοσθένης Δόγκας:

Ο Νικόλας Βλαβιανός φωτογράφισε τη ναυπήγηση του σκάφους σε κάθε της στάδιο, σημειώνοντας και σημαντικά στοιχεία για το πολύ πρωτότυπο αυτόεγχείρημα (δείτε εδώ).

Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζεται το μοντέλο του σκάφους, κατασκευασμένο από τον κ. Γιώργο Μπουζούνη

Δείτε το ρεπορτάζ της εκδήλωσης:

Και το όνομα αυτού, «Μέδων Πλειόνη» (photos – video)