Πόσο πληρώνει για ΕΝΦΙΑ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Πόσο πληρώνει για ΕΝΦΙΑ ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Ένα απίστευτο ποσό εκταμιεύτηκε αυτές τις ημέρες προς τη ΔΟΥ Γλυφάδας για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, 109.997,03 ευρώ πέταξαν από το δημοτικό ταμείο προς την Εφορία.

Οι Δήμοι της χώρας εκτός από την “έκτακτη” φορολογία για τα δημοτικά ακίνητα, οφείλουν πλέον να αποδίδουν στο Δημόσιο και μέρος των πόρων που εισπράττουν από την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων.

Ο δημοσιονομικός αυτός παραλογισμός έχει άμεσο αντίκτυπο στις καθημερινές λειτουργίες των Δήμων, όσο κι αν εκ πρώτης όψης φαίνεται να μπαίνουν από τη μία τσέπη και να βγαίνουν από την άλλη.

Κι αυτό διότι η επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει πάντα καθυστερημένα και ποτέ πλέον στο προβλεπόμενο ύψος, την ίδια στιγμή που οι πληρωμές των Δήμων προς την Εφορία πρέπει να γίνονται αυστηρά στην ώρα τους.

Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής πίεσης που δέχονται οι δήμοι είναι να μην μπορούν πάντα να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους.

Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν αφορά τον Δήμο των 3Β, που έχει εύρωστα οικονομικά, όμως υπογραμμίζει ένα ακόμη αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κεντρική εξουσία.