Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ιδιοκτητών ακινήτων, βουλευτών της Περιφέρειας και του κόσμου της κτηματαγοράς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με συγκρατημένα βήματα στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για 1.000.000 πολίτες που υπερφορολογήθηκαν με το ισχύον καθεστώς.

 

Η νομοθετική διάταξη είναι έτοιμη. Αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση και να καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του φόρου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 6.384.353 κατοικίες, εκ των οποίων οι 2.249.813 είναι κενές. Δηλαδή ένα στα τρία ακίνητα είναι κενό. Αυτό δεν σημαίνει όμως είναι και μη ηλεκτροδοτούμενο.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις αλλαγές που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης στην τρόικα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παρίσι, οι «εκπτώσεις» και οι διορθώσεις στις υπερβολικές επιβαρύνσεις του φόρου αφορούν τις εξής κατηγορίες:

 

– Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών, που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος και χρεώθηκαν αρχικά με υπέρογκα ποσά φόρου, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλλονιά.

 

– Ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων – κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Η έκπτωση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25%-30%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή της έκπτωσης.

 

– Ευπαθείς ομάδες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα βάσει του οποίου θα επιλεγούν οι ιδιοκτήτες για παροχή έκπτωσης 50% ή 100% κατά περίπτωση.

 

Παγίδα φόρου αποτελούν τα τεκμήρια για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος έκπτωση φόρου ή πλήρη απαλλαγή. Σύμφωνα με τον νόμο για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει έκπτωση 50% ή 100% από τον φόρο θα πρέπει το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και με βάση την οικογενειακή του κατάσταση να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ενώ έχουν πραγματικό εισόδημα αρκετά χαμηλό και δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή θα πληρώσουν το σύνολο του φόρου γιατί είχαν την «ατυχία» στη ζωή τους να είναι παντρεμένοι, να έχουν αποκτήσει ένα μικρό διαμέρισμα και να έχουν στην κατοχή τους και ένα αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού.

Πηγή: Βήμα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας