Επανέρχεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο

Επανέρχεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας, όπως τονίζει ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, Θεόδωρος Ρούπας.

Η παύση λειτουργίας της Μονάδας στις 22 Απριλίου λόγω τεχνικών βλαβών που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τις εταιρείες με τις οποίες είχε σύμβαση το Νοσοκομείο, ανάγκασε τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς του Ασκληπιείου να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλο νοσοκομείο, μια πραγματική περιπέτεια για άτομα που έχουν ανάγκη από αυξημένη προστασία.

Η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου ανέλαβε στις 9 Ιουνίου 2016 και έθεσε σε προτεραιότητα το δυσεπίλυτο αυτό θέμα.

Ήδη από τα τέλη Ιουνίου λειτουργεί ένα φορητό μηχάνημα αιμοκάθαρσης, το οποίο προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από δωρεά, και το οποίο εξυπηρετεί 5 θέσεις αιμοκαθαρόμενων ασθενών καθώς και τα επείγοντα περιστατικά. Στόχος, όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Ρούπας, είναι οι θέσεις αυτές να αυξηθούν πολύ σύντομα σε 8-9 ασθενείς.

Η μεταβατική αυτή φάση, σύμφωνα με τη διοίκηση αναμένεται να διαρκέσει 2 μήνες.

Ήδη όμως έχει παραγγελθεί και ετοιμάζεται ένα μεγάλο μηχάνημα το οποίο θα επαναφέρει τη λειτουργία της Μονάδας στην κανονική της λειτουργία. Για την προμήθεια του μηχανήματος επελέγη από τη Διοίκηση η αναζήτηση δωρεάς, μιας και η διαδικασία του διαγωνισμού θα είχε ως συνέπεια να δοθεί λύση μετά από πολλούς μήνες. Τη δωρεά ανέλαβε ο κ. Θανάσης Μαρτίνος.

Η εγκατάσταση όμως ενός μηχανήματος όπως αυτό απαιτεί 8 εβδομάδες κατασκευαστικής προσαρμογής στα δεδομένα της αίθουσας όπου θα εγκατασταθεί, μία εβδομάδα για τις εργασίες εγκατάστασης και μία εβδομάδα για τις διαδικασίες ελέγχου του. Τα απαραίτητα αυτά στάδια μεταθέτουν τη λειτουργία του στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ πάντως, το Ασκληπιείο προτίθεται να ανακαινίσει πλήρως τη Μονάδα, αλλάζοντας τα δάπεδα, το φωτισμό και τον κλιματισμό των αιθουσών.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 9 Ιουλίου 2016)