Επέμβαση με laser, είναι επικίνδυνο;

Επέμβαση με laser, είναι επικίνδυνο;

Τα λέιζερ ανακαλύφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και από τότε είναι κυρίαρχα ως εργαλεία στην ιατρική και την κοσμετολογία. Πιο πρόσφατα, η χρήση λέιζερ ως ιατρικό εργαλείο ήταν επαναστατική. Τα λέιζερ, χρησιμοποιούνται ως χειρουργικές συσκευές οι οποίες μπορούν να περάσουν μέσα από τον ιστό χωρίς να προκαλέσουν υπερβολική αιμορραγία. Χρησιμοποιούνται για διάφορες επεμβάσεις μερικές από τις οποίες είναι η αφαίρεση τατουάζ με laser, η αφαίρεση ουλών, κηλίδων ή δυσχρωμιών(πανάδες). Τα λέιζερ είναι δημοφιλή επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα και να έλθουν σε επαφή με μέρη του σώματος που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με το νυστέρι. Εκτός αυτού, τα μήκη κύματος του φωτός του λέιζερ επιτρέπουν στον χειρουργό να χρησιμοποιεί το εργαλείο με σύνεση, σε συγκεκριμένους τύπους ιστών, χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα ιστό.

Ωστόσο, η εφαρμογή του λέιζερ στην αναζωογόνηση του δέρματος ανακαλύφθηκε τυχαία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ουλών ακμής με λέιζερ, παρατηρήθηκε ότι μετά την αποφλοίωση του δέρματος που έγινε για να μειωθούν οι ουλές ακμής, οι ρυτίδες στην περιοχή μειώθηκαν επίσης. Το resurfacing αναζωογονεί την επιφάνεια του δέρματος και δημιουργεί ένα νέο στρώμα ακέραιου, νεανικού δέρματος. Η επιδερμίδα που επηρεάζεται από το λέιζερ μπορεί να δώσει στους ανθρώπους μια νεανική εμφάνιση γιατί βοηθά στη δημιουργία νεανικού κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη στον συνδετικό ιστό του δέρματος που δίνει στο δέρμα μια νεανική εμφάνιση και αίσθηση. Η γήρανση και οι κακές συνήθειες (όπως το κάπνισμα), μεταξύ άλλων, καταστρέφουν το κολλαγόνο έτσι ώστε οι ρυτίδες να αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος. Το λέιζερ, ωστόσο, δεν μπορεί να αναζωογονήσει το δέρμα. Μπορεί απλά να αναζωογονήσει την επιφάνεια.

Η διαδικασία της αισθητικής χειρουργικής που χρησιμοποιεί λέιζερ για παράδειγμα στην αφαίρεση τατουάζ έχει γίνει με τν εξέλιξη της τεχνολογίας εύκολη και απόλυτα ασφαλής. Η μοναδική τεχνολογία του picosecond παρέχει γρήγορες, άνετες και αποτελεσματικές θεραπείες. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά λέιζερ, αυτό παρέχει, στοχευμένα, ενέργεια σε εξαιρετικά σύντομους παλμούς τόσο γρήγορα, που μετριούνται σε picoseconds – δηλαδή ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Σαφώς οι συνεδρίες εξαρτώνται από το μέγεθος, το χρώμα και την παλαιότητα ενός τατουάζ, ωστόσο είναι απόλυτα ασφαλές και η επούλωση είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αφαίρεσης τατουάζ.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση λέιζερ ακριβώς όπως υπάρχουν σε οποιοδήποτε άλλο είδος χειρουργικής επέμβασης. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν παρατεταμένη φλεγμονή του δέρματος, , ευαισθησία και ούτω καθεξής. Μετά από τις θεραπείες, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν προσωρινό αποχρωματισμό ή ερύθημα του δέρματος γύρω από την περιοχή της θεραπείας. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν προσωρινή απολέπιση του δέρματος. Ωστόσο αυτά είναι προσωρινά και το δέρμα επανέρχεται κανονικά.