Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Επιφυλάξεις για το διευρυμένο ολοήμερο στα σχολεία των 3Β

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, στο Πανόραμα

Την επέκταση της λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μέχρι τις 5.30 το απόγευμα (αντί για τις 4 μ.μ. όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) προβλέπει νέα νομοθεσία που το υπουργείο Παιδείας θέτει από τη νέα σχολική χρονιά σε πιλοτική εφαρμογή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με κριτήρια όπως ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη στα ολοήμερα. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στα μισά τμήματα της χώρας που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα. 

Η αποχώρηση των μαθητών που θα φοιτούν στα νέα ολοήμερα δημοτικά σχολεία για το ερχόμενο σχολικό έτος μπορεί να γίνεται σε τρία σημεία του ωραρίου: Στις 2.55 μ.μ., στις 3.50 μ.μ. ή στις 5.30 μ.μ.

Στα ολοήμερα νηπιαγωγεία η αποχώρηση των μαθητών του ολοημέρου θα μπορεί να γίνεται είτε στις 4 μ.μ. είτε στις 5.30 μ.μ. Η πρόσβαση όλων των μαθητών στο ολοήμερο πρόγραμμα είναι ελεύθερη και δεν τίθεται κάποιο κριτήριο συμμετοχής. 

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο στόχος της πρωτοβουλίας διεύρυνσης του ωραρίου είναι διπλός:

«Αφενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο. Αφετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας με προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων, περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο, επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης». 

Στο άρθρο 371 του νόμου 4957/2022 καθορίζεται λεπτομερώς το περιεχόμενο και οι δυνατότητες του νέου προγράμματος. Στα δημοτικά το ολοήμερο θα χωρίζεται πλέον σε 3 ζώνες. Στην πρώτη ζώνη, διάρκειας μίας διδακτικής ώρας, θα γίνεται το μεσημβρινό γεύμα και παράλληλα οι εκπαιδευτικοί θα παραδίδουν διατροφική αγωγή. Στη δεύτερη ζώνη που θα διαρκεί 2 ώρες θα γίνεται η μελέτη και η προετοιμασία της επόμενης ημέρας σε γλώσσα και μαθηματικά. Στη ζώνη αυτή μπορούν παράλληλα να ενταχθούν Αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή και πληροφορική.

Και στην τρίτη ζώνη που θα διαρκεί ένα συνεχόμενο δίωρο, εγκαινιάζεται ο θεσμός των «σχολικών μαθητικών ομίλων» όπου θα προσφέρονται δραστηριότητες σε ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων και πεδίων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο αθλητισμός, οι χοροί, η εκμάθηση μουσικών οργάνων, η εκπαιδευτική ρομποτική, τα μαθηματικά παιχνίδια, η ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, ο εθελοντισμός, η παιδική επιχειρηματικότητα και η δημιουργία εφημερίδας. 

Επιφυλακτικοί οι γονείς, εναντίον οι εκπαιδευτικοί

Επιφυλάξεις και διαφωνίες διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των γονέων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εφαρμογή του νέου διευρυμένου ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο.

Ο Γιώργος Ντούτσουλης, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Συλλόγου Γονέων στο 1ο Δημοτικό Βούλας, τόνισε μιλώντως στον «Δημοσιογράφο» ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι μεν καλό, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για την εφαρμογή του μέτρου. «Υπήρχαν ήδη ελλείψεις στο ολοήμερο», επισημαίνει σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στον Δήμο των 3Β δεν λειτουργούσαν όλα τα σχολεία ως τις 4 μ.μ. αλλά μέχρι τις 3.30 μ.μ. λόγω ελλείψεων.

Ακόμη, ο Γιώργος Ντούτσουλης εκφράζει τον φόβο ότι τα σχολικά κυλικεία δεν θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ θα υπάρξει ανάγκη για τα είδη τους. «Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι μπορούν να κάθονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα» αναφέρει, θυμίζοντας ότι τα σχολικά κυλικεία συνολικά ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. «Όλα αυτά τα προβλήματα από τις 11 Σεπτεμβρίου δυστυχώς θα αποδοθούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, διότι οι γονείς πάνε με προσδοκίες που καλλιέργησαν το υπουργείο και τα ΜΜΕ και θα συναντήσουν χάος».

Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ απέδωσε «καθαρά επικοινωνιακή στόχευση» στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι φαίνεται όμορφο αλλά είναι «κενό περιεχομένου». Για «πυροτέχνημα» έκανε λόγο μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και δημοτική σύμβουλος Ανθή Βέλλη:

«Ποιος τους πιστεύει; Τα ολοήμερα σχολεία σήμερα λειτουργούν χωρίς υποδομές. Δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι εστίασης. Δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι. Τα παιδιά τρώνε κρύα φαγητά κι ακατάλληλα σε πολλές περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι  χώροι ξεκούρασης για τα μικρότερα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί επιβλέπουν τη μελέτη μαθητών από διαφορετικές τάξεις και μάλιστα σε  πολυπληθή τμήματα. Λείπουν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως γυμναστές, θεατρολόγοι, μουσικοί. Λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών πολλές φορές καθυστερεί η λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων», σχολίασε για το σημερινό επίπεδο της συγκεκριμένης ζώνης.

Και πρόσθεσε: «Αντί λοιπόν να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα αυτά, το Υπουργείο αποφάσισε να διευρύνει το ωράριο των σχολείων. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι όλο αυτό έγινε, ως συνήθως, χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα λειτουργήσει το νέο ολοήμερο».


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 47, Αύγουστος 2022

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement