Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Η επιστημονική εξήγηση για την υποχώρηση της θάλασσας στο Καβούρι και όχι μόνο

Η άμπωτη στη Βουλιαγμένη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Μεγάλο Καβούρι. Στη δημοφιλή ελεύθερη παραλία της περιοχής η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αμμουδιά ενώθηκε με τον βράχο στο μέσο της ακτής που τις φυσιολογικές ημέρες περιβάλλεται από νερό.

Στέλιος Πέτσας

Δημήτρης Κιούκης

Οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περιοδικά κάθε τρία τέσσερα χρόνια και θυμούνται τις παράξενες εκείνες ημέρες που μπορούσαν να περπατήσουν στο μικρό “νησάκι” του Καβουρίου. Οι περισσότεροι πάντως έκαναν λόγο για μοναδικό φαινόμενο καθώς η θάλασσα είχε υποχωρήσει για τουλάχιστον δύο 24ωρα.

Καθώς η ειδησεογραφία γεμίζει με την είδηση της άμπωτης σε όλη την Ελλάδα, με ασυνήθιστες εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και την υποχώρηση του Θερμαϊκού ως το παράλιο Άστρος, γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο.

Καθώς κάποιοι πολίτες είδαν στην εικόνα αυτή κάτι ανησυχητικό, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για απόλυτα εξηγήσιμο φαινόμενο.

Απευθυνθήκαμε στον Μάνο Σαριδάκη, κύριο ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μας έδωσε τη δική του τεκμηριωμένη ερμηνεία, που δεν είναι άλλη από τον “συνδυασμό υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης και παλιρροιακής συζυγίας“.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Οπότε τα δύο παραπάνω περίπου ταυτόχρονα φαινόμενα, δηλαδή η χαμηλότερη άμπωτη (λόγω αστρονομικής παλίρροιας) και η επιπλέον ταπείνωση της θαλάσσιας στάθμης (λόγω υψηλού βαρομετρικού) προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμπωτη αυτή αποκάλυψε τη μορφολογία της ακτής κατά τα αρχαία χρόνια. Όπως έχει υποστηρίξει ο φιλόλογος, αρχαιολόγος και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέας Χρήστος Διονυσόπουλος για τον αμαξιτό πέτρινο δρόμο που διασχίζει την παραλία, ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, κατά την αρχαϊκή εποχή που κατασκευάστηκε, περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ., οδηγούσε από το εσωτερικό του Δήμου Αιξωνιδών Αλών στο “νησάκι” που δεν ήταν παρά ένα αρχαίο λιμάνι, όπου προσάραζαν τα σκάφη που εμπορεύονταν το αλάτι της περιοχής.

Όπως έχει υποστηρίξει ο Χρήστος Διονυσόπουλος και όπως δείχνουν και τα θεμέλια του σωζόμενου αρχαίου ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στην παραλία του Αστέρα, η στάθμη της θάλασσας κατά τα αρχαία χρόνια βρισκόταν περίπου 1,5 μέτρο πιο κάτω από το σημερινό της επίπεδο.


Φυσική και ιστορία είναι βέβαια περιττές λεπτομέρειες για τη συνωμοσιολογική μερίδα των χρηστών του διαδικτύου που εκδηλώθηκε γρήγορα για το περίεργο φαινόμενο στο Καβούρι. Σε ομάδα του Facebook για “παραφυσικά και ανεξήγητα” ήδη έχουν ξεκινήσει τα ερωτήματα:

Μαίρη Φουρναράκη

Λιάνα Σκουλάξενου
Advertisement