Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Ανεξάρτητη Κίνηση

Επιβάλλονται τροφεία στους παιδικούς σταθμούς των 3Β

Δωρεάν φοίτηση τέλος για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Δωρεάν τροφεία τέλος για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Την απόφαση έλαβε ήδη στην τελευταία του συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΠΠΑ (Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής) ενώ η οριστικοποίηση των αποφάσεων αναμένεται να γίνει στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ουσία πρόκειται για μια προαναγγελθείσα απόφαση της δημοτικής αρχής, που διαφωνεί για λόγους αρχής με την έννοια των δωρεάν παροχών.

Αυτό άλλωστε είχε ευθαρσώς δηλώσει και στην προεκλογική περίοδο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, όταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κατακεραύνωνε την απόφαση του πρώην δημάρχου Σπύρου Πανά να καταργήσει την οικονομική εισφορά των γονέων για τη φοίτηση παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, μια απόφαση που ίσχυσε και κατά τη σχολική περίοδο που τώρα φτάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΠΠΑ, θα επιβληθούν τροφεία ανάλογα με το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.

Απαλλάσσονται τα εισοδήματα που φτάνουν τις 25.000 ευρώ.

Τα τροφεία ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 160 ευρώ τον μήνα, με τη θέσπιση κλιμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας του προηγούμενου έτους και διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη το ανώτερο εισόδημα (είτε το δηλωθέν είτε το τεκμαρτό).

Μια ειδική διάταξη αφορά τους αλλοδαπούς γονείς, που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Σε αντίθεση με τους υπηκόους χωρών της ΕΕ (για τους οποίους ισχύουν τα ίδια ακριβώς με τους υπολοίπους) προβλέπεται ότι για εκτός ΕΕ αλλοδαπούς “τα νήπια ή βρέφη λοιπών αλλοδαπών γονέων, οι οποίοι δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Εφορία, θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος ποσό 50 ευρώ μηνιαίως”.

Απαλλαγές και εκπτώσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΠΠΑ, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπονται μια σειρά από απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες οικογενειών.

Απαλλάσσονται οι πολύτεκνες οικογένειες. Τα νήπια ή βρέφη τρίτεκνων οικογενειών θα καταβάλουν το 50% της οικονομικής εισφοράς που αντιστοιχεί στην κλίμακα των εισοδημάτων τους. Οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των γονέων ή τέκνο αυτών έχει αναπηρία από 50% και άνω, η οικονομική εισφορά θα υπολογίζεται βάσει αυτού που θα προκύπτει αφού από το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών αφαιρεθούν τα 30.000 ευρώ.

Απαλλάσσονται νήπια η βρέφη που δεν μεγαλώνουν με τη φυσική τους οικογένεια αλλά σε ιδρύματα ή ανάδοχες οικογένειες. Προβλέπεται ότι για το δεύτερο νήπιο ή βρέφος κάθε οικογένειας που φιλοξενείται στο σταθμό θα καταβάλλει το 50% των τροφείων της κλίμακας που υπάγεται. Τα νήπια ή βρέφη των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων του ΟΑΠΠΑ και οι συμβασιούχοι, δεν θα καταβάλλουν Οικονομική Εισφορά. Τα νήπια ή βρέφη υπαλλήλων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα καταβάλλουν το ποσό της εισφοράς που αναλογεί στην κλίμακα του εισοδήματός τους μειωμένο κατά 30%.

Πάντως, αφήνεται και ένα παράθυρο για ευνοϊκή μεταχείριση ειδικών περιπτώσεων. Όπως προβλέπεται, “το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να καθορίζει τροφεία για ειδικές περιπτώσεις μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου”.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγγραφές

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις η υποβολή των αιτήσεων για εγγραφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για το έτος 2016-2017 θα πραγματοποιείται από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2016 και ώρες 8.30 έως 11.30 π.μ.

Οι αιτήσεις εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς θα υποβάλλονται ως εξής:

Για τα βρέφη που επιθυμούν να εγγραφούν στον βρεφικό σταθμό της Βούλας, οι αιτήσεις και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες, θα γίνονται στον παιδικό σταθμό της Βούλας, Οδυσσέως και Πανός. Για τα νήπια που επιθυμούν να εγγραφούν σε παιδικό σταθμό της Βάρης, οι αιτήσεις θα γίνονται στον παιδικό σταθμό της Βάρης, στην οδό Ιουστινιανού και Μουτούση 1.

(Δικαιολογητικά και όλες οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου)

Για την ιστορία τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν με την απόφαση αυτή του ΟΑΠΠΑ η Μαρία Σίνα (Ανεξάρτητη Κίνηση) και Μανώλης Βαρδαβάς (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών).

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 11-6-2016)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας