Οι επιχορηγήσεις του Δήμου στα αθλητικά σωματεία Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης

Οι επιχορηγήσεις του Δήμου στα αθλητικά σωματεία Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης

Ποσό που ανέρχεται σε 300 χιλιάδες ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως οικονομική επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στις τρεις πόλεις.

Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων που έχει συσταθεί για το θέμα. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η διοίκηση διέθεσε το ανώτατο επιτρεπόμενο από τον νόμο ποσό για το σκοπό αυτό, που αντιπροσωπεύει το 1,5% του δημοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να επιχορηγούν μόνο συγκεκριμένες δράσεις τοπικών φορέων και όχι τα λειτουργικά τους έξοδα. Καθένας από τους συλλόγους που ζήτησαν επιχορήγηση κατέθεσε λεπτομερές και κοστολογημένο σχέδιο δράσεων στον Δήμο, το οποίο και έλαβε έγκριση. Στο τέλος του έτους, υποχρέωση των συλλόγων είναι να καταθέσουν στην Οικονομική Υπηρεσία αναλυτικό απολογισμό των εξόδων που πραγματοποίησαν, μια προϋπόθεση για να λάβουν νέα χρηματοδότηση την επόμενη χρονιά.

Το σύστημα που έχει καθιερώσει ο Δήμος των 3Β χωρίζει τα αθλητικά σωματεία σε τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης, ανάλογα με τα κριτήρια της παλαιότητας, της μαζικότητας, των επιτυχιών κ.ά. Επίσης, προϋπόθεση για τη λήψη επιχορήγησης είναι το Σωματείο να έχει συμπληρώσει 5 χρόνια ανελλιπούς δράσης. Μια Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου αξιολογεί τις αιτήσεις και εισηγείται στο σώμα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που καθιέρωσε η διοίκηση Κωνσταντέλλου και μολονότι η εφαρμογή του έχει εγείρει διάφορες ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους στα χρόνια της εφαρμογής του, στην πραγματικότητα εγγυάται ένα μεγάλο βαθμό διαφάνειας και ισονομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Δευτέρας, το 2018 τα παρακάτω σωματεία θα λάβουν τις εξής επιχορηγήσεις:

Θετικές εισηγήσεις υπήρχαν και για τα σωματεία ΑΟΒ (22.000), Αμαζόνες Βάρης (5.000), ΑΓΣ Μενάλκης (5.000) και ΑΟ Διλόφου (5.000) οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού εγκριθούν οι απολογισμοί των συλλόγων.

Και η Μητρόπολη Γλυφάδας

Το θέμα που δίχασε το σώμα ήταν η αίτηση της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης να λάβει για τις 8 ενορίες της εντός του Δήμου των 3Β το συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι το αίτημα είναι σύννομο καθώς προβλέπεται στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Γλυφάδας έχει ήδη επιχορηγήσει την τοπική Μητρόπολη με τα ποσά των 45.000 ευρώ το 2016 και 40.000 ευρώ το 2017.

Το αίτημα που υπέγραφε ο Μητροπολίτης Παύλος κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017, ενόψει των Χριστουγέννων και σύμφωνα με αυτό, το ποσό προορίζεται να καλύψει “ανάγκες σιτίσεως, ενδύσεως και αγοράς παιχνιδιών” για 700 πολίτες της περιοχής που έχουν απευθυνθεί στην Εκκλησία για βιοποριστική στήριξη.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως καθένα από τα 8 Ενοριακά Συμβούλια των 3Β θα λάβουν από 2.500 ευρώ για τις δράσεις ανθρωπιστικής αλληλεγγύης που θα πραγματοποιήσουν, προσκομίζοντας τα ανάλογα παραστατικά στις υπηρεσίες του Δήμου στη λήξη του έτους.

Με την επιχορήγηση στη Μητρόπολη διαφώνησε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι για την εξοικονόμηση αυτών των 20.000 ευρώ μειώθηκαν τα ποσά των αθλητικών συλλόγων. “Η Εκκλησία έχει δικούς της πόρους για να συνδράμει όσους μπορεί”, υπογράμμισε.

Από την εισήγηση του δημάρχου διαχώρισε τη θέση της καταψηφίζοντας το θέμα και η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου, η οποία είπε ότι “ο Δήμος με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να ενισχύσει το δικό του έργο αλληλεγγύης”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 3 Μαρτίου 2018)