Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Ανεξάρτητη Κίνηση

“Πετάχτηκαν” 3 εκατ. ευρώ το 2012 στο Δήμο 3Β ή μήπως όχι;

Χρηστή διαχείριση ή επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων; Μια περίεργη ιστορία με δύο τουλάχιστον αναγνώσεις ακούσαμε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το μεσημέρι της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου. 

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εισηγήθηκε ως κατεπείγον θέμα την 9η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2014, ώστε να μπορέσει να εισπράξει ο Δήμος ποσό 1.362.955 ευρώ ως επιχορήγηση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, βάσει σχετικής απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία το ενέκρινε ομόφωνα, με τις θετικές ψήφους δηλαδή του Σπύρου Πανά, της Μαρίας Σίνα και του Δημήτρη Δαβάκη από την αντιπολίτευση.

Η εκδοχή του Κωνσταντέλλου

Τώρα ξεκινούν τα …περίεργα. Στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσίασε το θέμα ως συνέχεια μιας πρότασης που έγινε στον Δήμο από τα τέλη 2011 μέχρι τα μέσα του 2012 και που η τότε διοίκηση του Σπύρου Πανά είχε απορρίψει. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο νέος Δήμαρχος των 3Β, το ποσό που τότε προόριζε για τη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη η κυβέρνηση ήταν 4,6 εκατομμύρια ευρώ. “Μόνη υποχρέωση του Δήμου ήταν να αποδεχτεί από το υπουργείο Οικονομικών όλους τους ελέγχους από τους οποίους μια χρηστή διοίκηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί”, τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο δήμαρχος παρουσίασε την πρόταση αυτή ως “τσάμπα χρήμα” το οποίο η τότε διοίκηση “πέταξε από το παράθυρο”. Έκανε λόγο για “μείζον πολιτικό ζήτημα” για το οποίο σκοπεύει να “ζητήσει εξηγήσεις”, μιας και από τη διαφορά που προκύπτει αν αφαιρέσει κανείς τα σημερινά 1.362.955 από τα αρχικά προταθέντα 4,6 εκατ. ευρώ προκύπτει μια σημαντική διαφορά άνω των 3 εκατομμυρίων που “χάθηκαν” όπως υποστήριξε για το Δήμο, λόγω της απόφασης που πήρε η τότε διοίκηση του Δήμου.

Ο Δημοσθένης Δόγκας ρώτησε βέβαια τι έγινε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε ότι το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Μια κλειστή ομάδα διοίκησης επέλεξε να κλείσει το θέμα”, είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διοίκηση Πανά δεν ήθελε να δεχτεί ελέγχους.

Εν συνεχεία είπε ότι “τυχαίως” έμαθε για τα χρήματα αυτά στο περιθώριο μιας συνάντησης με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΣ οι οποίοι μάλιστα τον έκαναν να αισθανθεί ντροπή που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι μεταξύ των πολύ λίγων που δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από αυτή τη βροχή χρημάτων.

Στο σημείο αυτό, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είπε μια ανακρίβεια, ίσως χάριν ρητορικής υπερβολής. Είπε ότι “μόνο εμείς και κάποιοι δήμοι όπως οι Λειψοί και κάτι βραχονησίδες” έχουν απομείνει και δεν έκαναν χρήση του ευεργετικού αυτού μέτρου.

Η αλήθεια είναι ότι η επιχορήγηση αυτή δίνεται κατά κύματα στους δήμους της χώρας και ότι στην ίδια απόφαση του ΥΠΕΣ (47004 της 5ης Δεκεμβρίου 2014) περιλαμβάνονται άλλοι τρεις δήμοι: Η δήμοι Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία και ο δήμος Καλλιθέας Αττικής, στον οποίο κατά σύμπτωση θήτευε ως γενικός γραμματέας το 2012, ο σημερινός γενικός γραμματέας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Χάρης Κυριακίδης.

Σημειωτέον, ότι κατόπιν αυτής της εισήγησης του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Παρούσα από την Ανεξάρτητη Κίνηση ήταν μόνο η Μαρία Σίνα, μέλος και η ίδια της διοίκησης Πανά, που υπερψήφισε την πρόταση.

Η άλλη εκδοχή

Ως οφείλαμε δεοντολογικά, επικοινώνησαμε με την τότε διοίκηση του Δήμου που μπήκε στο κάδρο των ευθυνών από τον σημερινό δήμαρχο.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Ζαχαράτος, ο οποίος υπέγραψε τον Μάιο 2012 την αποποίηση που ανέφερε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστηρίζει λοιπόν κάτι πολύ διαφορετικό. Μιλώντας πάντα για τα χρήματα του 2012 (“δεν γνωρίζω τίποτα για την τωρινή εισήγηση”, ανέφερε) τόνισε ότι δεν ήταν ακριβώς “τσάμπα χρήμα” από το πουθενά, αλλά μια προκαταβολή από την τακτική επιχορήγηση που θα λάμβανε ο Δήμος κατόπιν. “Αυτό είναι γνωστό ως άτοκο δάνειο” ανέφερε ο Ν. Ζαχαράτος χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα κρατούνταν τμηματικά από την επιχορήγηση που θα λάμβανε ο δήμος στη συνέχεια. “Τότε είχαμε χρήματα στο ταμείο και δεν βρήκα τον λόγο γιατί να προεισπράξουμε και να χρεώσουμε τους επόμενους”, ανέφερε επί λέξει ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο Σπύρος Πανάς από τη μεριά του επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τα τότε χρήματα δεν ήταν παρά προκαταβολή επιχορήγησης για να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων και πρόσθεσε ότι ο Δήμος δεν είχε καν τότε, ούτε και σήμερα σοβαρά ποσά ληξιπρόθεσμων χρεών.

Διευκρινίσεις για το θέμα ζητήσαμε και από τον σημερινό αναπληρωτή Δημάρχου και αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Γεωργουλόπουλο, ο οποίος όμως ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίστηκαν αποκλειστικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Χάρης Κυριακίδης.

Εν αναμονή λοιπόν περαιτέρω διευκρινίσεων…

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 13 Δεκεμβρίου 2014]

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας