Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της βίας το Δημοτικό της Βουλιαγμένης

Την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ξεκίνησε φέτος το Δημοτικό Σχολείο Βουλιαγμένης.

Τίτλος του προγράμματος είναι “Students Against Violence in Europe! SAVE” το οποίο θα διαρκέσει 2 χρόνια (2017-2019). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι σχολικές μονάδες από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία (που είναι και συντονιστές του έργου).

Πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ σχολείων που στόχο έχει την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Η διακρατική αυτή συνεργασία προάγει την καινοτομία στην εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και τη διεθνή διάσταση.

Η εκπόνηση του συγκεκριμένου προγράμματος προέκυψε από τη διαπίστωση της σχολικής κοινότητας ότι ο κόσμος γύρω μας έχει γίνει λιγότερο ειρηνικός.

Αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων, κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, φυλετική και θρησκευτική μισαλλοδοξία, μετανάστευση, προσφυγικό, συγκρούσεις και χρέος μας είναι να προετοιμάσουμε τις μελλοντικές γενιές ώστε να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις αυτές με γνώσεις και δεξιότητες“, λένε οι εκπαιδευτικοί της Βουλιαγμένης που ανέλαβαν το πρόγραμμα.

Και προσθέτουν: “Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία μας είναι η βία και ιδιαίτερα η βία κατά των παιδιών. Η εκπαίδευση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών, συμβάλλει στην ενίσχυση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως διαπολιτισμική ικανότητα, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, διαχείριση συναισθημάτων, επίλυση συγκρούσεων“.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνική συνάντηση στη Σόφια της Βουλγαρίας 23-28 Οκτωβρίου 2017.

Εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία των εταίρων. Την ελληνική αποστολή στελέχωσαν οι κυρίες Σοφία Κακάτση, Τίνα Καραλέκα και Δώρα Μάρκου οι οποίες συμμετείχαν στα εργαστήρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επόμενες επισκέψεις, στις δραστηριότητες που πρέπει όλα τα σχολεία να πραγματοποιήσουν, στην ομάδα αξιολόγησης του προγράμματος, στο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα γίνουν όλες οι δραστηριότητες για την πρώτη χρονιά του προγράμματος καθώς και στο ακριβές πρόγραμμα της δεύτερης συνάντησης των εταίρων, στην οποία θα συμμετάσχουν και 4 μαθητές από κάθε χώρα.

Η δεύτερη διεθνική συνάντηση των σχολείων – εταίρων έγινε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας από 3/12/2017 έως 8/12/2017.

Σχολείο υποδοχής ήταν το το Kerületi Ady Endre Gimnázium. Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τις κυρίες Σοφία Κακάτση, Δήμητρα Μινοπούλου και Αργυρώ Μπέρδου, συνοδούς εκπαιδευτικούς καθώς και τους μαθητές της Στ’ τάξης Χριστίνα Αγγελοπούλου, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Ευάγγελο Καζλαρή και Κωνσταντίνο Μυλωνά, εκπροσώπησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Δημοτικό της Βουλιαγμένης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των έξι σχολείων (Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ισπανίας) συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη μη βία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ειρήνης, την επίλυση των διαφορών και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουγγαρίας και του Συνδέσμου Δικαιωμάτων των Γυναικών της Βουδαπέστης. Μέρος του προγράμματος ήταν και η ξενάγηση που έγινε στην Εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης και στο μνημείο πεσόντων του εβραϊκού ολοκαυτώματος.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 7/12, που ντύθηκε με χρώματα, ήχους αλλά και …γεύσεις από τις συμμετέχουσες χώρες (intercultural afternoon).

Οι μαθητές της Βουλιαγμένης τραγούδησαν τα κάλαντα, παρουσίασαν παραδοσιακά παιχνίδια και πρόσφεραν παραδοσιακά γλυκά σε όλους τους παρευρισκόμενους. Έκοψαν μάλιστα και βασιλόπιτα, λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι είθισται βέβαια, και προσέφεραν σε κάθε χώρα το κομμάτι της. Το φλουρί «έπεσε» στο Σχολείο της Βουδαπέστης!

Η εβδομάδα έκλεισε με τους ήχους του Ζορμπά. Οι μαθητές χόρεψαν συρτάκι και παρέσυραν μαζί τους και όλους τους θεατές!

Η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Αθήνα 2-5 Μαΐου 2018.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας