Συμφιλίωση κατά της βίας το μήνυμα από τη Βουλιαγμένη στην Ιταλία

Συμφιλίωση κατά της βίας το μήνυμα από τη Βουλιαγμένη στην Ιταλία

Συνεχίζουν τις διεθνείς τους συναντήσεις και δράσεις οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα την καταπολέμηση της βίας, σε όλες της τις εκφάνσεις. 

Η τρίτη διεθνική συνάντηση των σχολείων εταίρων έγινε στη Μαρκόνια της Ιταλίας (από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου) και σχολείο υποδοχής ήταν αυτή τη φορά το Istituto Comprensivo “Q. ORAZIO FLACCO” .

tspg

Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τις εκπαιδευτικούς Σοφία Κακάτση και Τίνα Καραλέκα και τους μαθητές της Στ’ τάξης Γεώργιο Αραμπατζή, Θεόδωρο Λαμπρινίδη, Αθηνά Θεοτοκάτου, Έλενα Γρηγορίου και Κατερίνα Κιοσέ που εκπροσώπησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σχολείο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των έξι σχολείων (από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία) συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με στόχο την προώθηση της μη βίας, της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ειρήνης, την καλλιέργεια αξιών αλληλεγγύης, ανοχής και σεβασμού, τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου ως μέσο επίλυσης διαφορών. Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιταλίας και της Unicef παράρτημα Ιταλίας.

Μέρος του προγράμματος ήταν και η ξενάγηση που έγινε στο γραφικό Pisticci με τα χαρακτηριστικά σπιτάκια, που ταλαιπωρήθηκε πολύ παλαιότερα από κατολισθήσεις. Η δεύτερη ξενάγηση ήταν στη Ματέρα, με τα μοναδικά «σάσσι», τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σπιτάκια, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η Ματέρα αποτελεί για το 2019 την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν οι μαθητές της κάθε χώρας ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές, αφού τις παρουσίασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν. Μάλιστα, αντάλλαξαν τις στολές και το χάρηκαν πάρα πολύ!

Στο τέλος έγιναν μια μεγάλη συντροφιά και έπαιξαν όλοι μαζί παραδοσιακά παιχνίδια, όπως το «Περνά, περνά η μέλισσα». Οι αποστολές μετέβησαν ακόμα στη Ρώμη και επισκέφθηκαν το Palazzo Quirinale, τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, τη Fontana di Trevi, το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης, το Amphitheatrum Flavium – Colosseum, το μεγάλο αμφιθέατρο που έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων (ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες) που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών.

Η μετακίνηση αυτή κατατάσσεται στη κατηγορία LTT (Learning, Teaching Training Activities).