Έρευνα για να διασωθούν οι φοίνικες ξεκινά το Μπενάκειο Ινστιτούτο

Έρευνα για να διασωθούν οι φοίνικες ξεκινά το Μπενάκειο Ινστιτούτο

Το μεγαλύτερο εχθρό των φοινίκων, το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, που προκαλεί τη θανάτωση των πανέμορφων δέντρων, στοχεύει να αντιμετωπίσει ερευνητικό πρόγραμμα που ανέλαβε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Ο συναγερμός χτύπησε μετά την προσβολή των φοινίκων στο Πεδίον του Άρεως που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του.

tspg

Την πρωτοβουλία έλαβε η Περιφέρεια Αττικής και την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφτηκε σχετική σύμβαση μεταξύ της Ρένας Δούρου και της Δρ. Κυριακούλας Μαχαίρα, της διευθύντριας του Ινστιτούτου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα για τη «Βελτιστοποίηση του συστήματος ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Rhynchophorus ferrugineus στο Πεδίον του Άρεως» που θα κοστίσει 20.000 ευρώ, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το σοβαρότερο εντομολογικό εχθρό που προσβάλει τα φοινικοειδή και προκαλεί τη θανάτωσή τους εάν δε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Για τη χώρα μας το σκαθάρι αποτελεί έντομο καραντίνας.

Rhynchophorus-ferrugineus

Σημειωτέον, το συγκεκριμένο έντομο έχει προσβάλλει σχεδόν όλους τους φοίκινες στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που κοσμούσαν μέχρι πρότινος την παραλιακή λεωφόρο, ειδικά στη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.

Οι δημοτικές αρχές θεωρούν την υπόθεση των φοινίκων πλέον χαμένη και θα ήταν ένα πολύ καλό νέο, αν το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα μπορούσε να προσφέρει συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του σκαθαριού και στα 3Β.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, “η έκταση του Πάρκου και η πολυπλοκότητα των φυτεύσεων σε αυτό, η έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των επισκεπτών καθώς και των εργαζομένων, αλλά και η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, επιτάσσουν την επέμβαση με βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας και απαιτούν εξειδικευμένη ερευνητική υποστήριξη”.

Το R. ferrugineus βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη (Χερσόνησος, Ν. Ηρακλείου) το Νοέμβριο του 2005 σε δείγματα που προσκομίστηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Ήδη έχει επεκταθεί σε όλη την Κρήτη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες καταστροφές στη Νήσο Ρόδο, στο Νομό Ηλείας, στην Αττική, τη Βοιωτία και τη Εύβοια.