Εργατικό ατύχημα στο Ασκληπιείο Βούλας

Εργατικό ατύχημα στο Ασκληπιείο Βούλας

Ένα σοβαρό περιστατικό που από τύχη δεν είχε τραγική κατάληξη σημειώθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας για έναν εργαζόμενο.

Όπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, “συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, κατά τη συγκέντρωση άχρηστου ιματισμού, βρέθηκε στο κενό, αφού υποχώρησε τμήμα της γυψοσανίδας που είχε τοποθετηθεί στο πάτωμα μετά την κατεδάφιση σκάλας, χωρίς να έχει περιφραχθεί και σημανθεί ως επικίνδυνος ο χώρος! Ο συνάδελφος προσγειώθηκε από τον 4ο στον 3ο όροφο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά”.

tspg

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας χειρουργήθηκε με επιτυχία και έχει διαφύγει κάθε κίνδυνο.

Το ατύχημα συνέβη στο υπό ανακαίνιση τμήμα του κεντρικού κτηρίου του Ασκληπιείου, σε μία πτέρυγα που παραμένει μετά τον σεισμό του 1999 κλειστή.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι ο χώρος εργασιών δεν είχε αποκλειστεί και δεν είχε σημανθεί κατάλληλα, γεγονός που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο 3vita.gr ο διοικητής του Ασκληπιείου, Θεόδωρος Ρούπας.

Η διοίκηση κάλεσε την Επιθεώρηση Εργασίας και δρομολόγησε τις νόμιμες διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, χωρίς να εξαιρείται από το “κάδρο”. “Αναλαμβάνουμε φυσικά τις ευθύνες που μας αναλογούν, ήταν ένα πολύ ατυχές περιστατικό που δεν έπρεπε να συμβεί στο νοσοκομείο. Απαιτήσαμε από την εργολήπτρια εταιρεία να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας”, είπε ο κ. Ρούπας.

Το γεγονός ότι οι εργασίες ανακαίνισης των κτηρίων του νοσοκομείου γίνονται ενώ αυτό λειτουργεί, φαίνεται ότι αφήνει “παράθυρα” για σοβαρές πλημμέλειες στα μέτρα ασφαλείας.

Κατά το σωματείο εργαζομένων η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας συνδέεται με το γεγονός ότι τις εργασίες ανακαίνισης χρηματοδοτούν δωρητές και όχι το Δημόσιο:

“Η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της απουσίας του Δημοσίου στη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου, καθώς αυτό γίνεται με δωρεά του εφοπλιστικού κεφαλαίου που σύντομα, φοβούμαστε, θα διεκδικήσει να τα πάρει πίσω πολλαπλάσια”, επισημαίνεται στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Σωματείου.

Οι εργαζόμενοι ακόμη επισημαίνουν ότι “στο Ασκληπιείο υποφέρουμε από την εξοντωτική υπερεργασία, αφού μετράμε 346 κενές θέσεις προσωπικού, τις διπλοβάρδιες, τα 6000 οφειλόμενα ρεπό, τον εκβιασμό και την υπερεκμετάλλευση των υπό απόλυση συμβασιούχων και επικουρικών μας συναδέλφων”.