Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

“Έργο ΣΥΡΙΖΑ” η πολεοδομική απελευθέρωση του Χερώματος Βάρης;

Την …πατρότητα της επίλυσης που δρομολογείται για το πρόβλημα του Χερώματος Βάρης, με την κατ’ εξαίρεση πολεοδομική του ρύθμιση μέσω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού, διεκδικεί με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μολονότι η Μελέτη δόθηκε σε διαβούλευση προ λίγων ημερών, η τοπική επιτροπή του κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση από τον Ιούλιο του 2019, θεωρεί πως επρόκειτο για απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Περαιτέρω, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι αναφορές της μελέτης στο Χέρωμα ήταν “αποτέλεσμα των παρεμβάσεων” που έκανε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η δημοτική παράταξη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών με τους τότε αρμόδιους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο. Ανάλογου περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε και η ΡΙΚΙΠ.

Ως γνωστόν, η νίκη πάντα έχει πολλούς …πατεράδες, ωστόσο η συγκεκριμένη ανάγνωση της ιστορίας του Χερώματος παραβλέπει ανεπίτρεπτα ότι η διαφαινόμενη κατοχύρωση του Χερώματος σε νομικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία του συνοικισμού κατά πρώτιστο λόγο προήλθε από τις εργώδεις προσπάθειες και επεξεργασίες των δημοτικών υπηρεσιών και στελεχών που εξειδίκευσαν τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και τις επεξεργάστηκαν τεχνικά ώστε να αποτελέσουν κείμενο της Μελέτης.

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο πολιτικός υπεύθυνος γι’ αυτή την προσπάθεια, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δεν δημοσιοποίησε ούτε …γραμμή σε κάποια ανακοίνωση του Δήμου για τη μεγάλη αυτή τοπική επιτυχία, ώστε να απαριθμήσει και εκείνος τον αριθμό πολιτικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο που είχε για το συγκεκριμένο όπως και για όλα τα δημοτικά θέματα.

Είναι και θέμα πολιτικού στιλ ίσως.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νοτιοανατολικής Αττικής:


Δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας (ΥΠΕΝ) η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ) για την «προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του Υμηττού».

Η μελέτη αυτή συντάχτηκε κατά βάση την προηγούμενη τετραετία επί Κυβερνήσεων Σύριζα. Βέβαια η ΝΔ κατά την προσφιλή της τακτική, προσπαθεί να την οικειοποιηθεί και την παρουσιάσει ως δικό της έργο, όπως ανερυθρίαστα έπραξε για τη γραμμή 4 του Μετρό.

Ερωτηματικά και ανησυχίες όμως προκαλούν οι προσθήκες και τροποποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, επί υπουργείας Χατζηδάκη. Το (αντι) περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πρόσφατα και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, «δικαιώνει» τις ανησυχίες μας . Η ογκώδης μελέτη χρήζει προσεκτικής ανάγνωσης. Ας είμαστε σε επαγρύπνηση.

Θετικό στοιχειό της υπό διαβούλευση ΣΜΠΕ, είναι ότι δεν αναίρεσε τις αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος του οικισμού Χερώματος Βάρης. Πρόβλημα που εκκρεμούσε από το 1929.

Η ΟΜ Σύριζα ΒΒΒ και η δημοτική παράταξη ΡιΚιΠ ΒΒΒ σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς Εξωραϊστικούς Συλλόγους, έκαναν επανειλημμένες συναντήσεις και παρεμβάσεις με τους τότε Υπουργός κκ.Σταθάκη και Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν να γίνει κατανοητό το δίκιο των κατοίκων του Χερώματος και να αποτυπωθεί στη μελέτη που τότε συντάχτηκε κατά βάση και σήμερα τίθεται σε διαβούλευση.

Η προστασία του Υμηττού είναι καθοριστικής σημασίας για την καταταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά Αττική.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ανατ. Αττικής θα πράξει ότι είναι δυνατόν ώστε να προστατευτεί ο Υμηττός . Το δικό μας Βουνό.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Αττικής

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας