Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Ανοίγει ξανά η ΕΡΤ με 2.500 εργαζομένους

Το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαλλάσσονται από το ανταποδοτικό τέλος οι κάτοχοι μετρητών για όσο διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και δέκα ευρώ μηνιαίως

Σε αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των καναλιών (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3,) των ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και η επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους: το σύνολο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, πλην των οριστικά συνταξιοδοτηθέντων είναι 2.305 άτομα. Εξ αυτών, απασχολούνται στη ΔΤ 652 άτομα, ενώ άλλοι 94 απασχολούνται στη ΝΕΡΙΤ. Άρα θα προσληφθούν ξανά περί τα 1.550 άτομα. Δεν γίνεται λόγος για τους συμβασιούχους του 2013 και τους «αλληλέγγυους» του ertopen.

Έτσι με μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος τα 24.000 ευρώ, το συνολικό μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ ανέρχεται στα περίπου 60.000.000 ευρώ ετησίως, το οποίο καλύπτεται πλήρως από το ανταποδοτικό τέλος χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο άμεσος έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ ​ανήκει στο κράτος με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ. Ως προς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την τήρηση των γενικών αρχών του παρεχομένου περιεχομένου, ο έλεγχος ασκείται από το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση.

O εποπτεύων Υπουργός διατηρεί οργανωτικές και ελεγκτικές εξουσίες, χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, υποκείμενος σε κάθε περίπτωση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Τα πέντε από τα επτά μέλη του ΔΣ διορίζονται μέσω της διαδικασίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με απλή πλειοψηφία. ‘Αρα παραμένει ο κυβερνητικός έλεγχος. Γίνεται πάντως νύξη ότι πρέπει να τροποποιηθεί μελλοντικά η διαδικασία, για να εκλέγονται τα μέλη του ΔΣ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Προβλέπεται η σύναψη Συμφωνίας Αρχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΡΤ ΑΕ, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους. Με τη Συμφωνία Αρχών προβλέπονται οι όροι διασφάλισης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και οι κανόνες διαφάνειας των οικονομικών πόρων.

Δίνεται η δυνατότητα αναμετάδοσης από την ΕΡΤ ΑΕ, στις συχνότητες που της εκχωρούνται, διεθνών προγραμμάτων άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Απαλλάσσονται από το ανταποδοτικό τέλος οι κάτοχοι μετρητών («κλειστά» σπίτια δηλαδή) για όσο διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και δέκα ευρώ μηνιαίως.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας ρυθμίζεται η περίπτωση της εξαίρεσης από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για όσους καταναλωτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα αποφασισθούν με ΚΥΑ.

Το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, με πενταετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία φορά. Δύο από τα παραπάνω μέλη εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της εταιρείας, εκ των οποίων το ένα έχει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση του Υπουργού Επικρατείας και αντίστοιχη εισήγηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή η οποία και διατυπώνει άποψη.

 

Στοιχεία από την Αυγή και το Πρώτο Θέμα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας