Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Πώς οι εταιρείες λογισμικού απομυζούν τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Κάποτε ονόμασαν “νέα οικονομία” τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή λογισμικού, ωστόσο η πρακτική τους στη χώρα μας και όχι μόνο αποδεικνύει ότι οι μέθοδοι που μεταχειρίζονται για να αποκομίζουν κέρδη είναι πολύ παλιές…

Θα αναφερθούμε στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και σε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ολόκληρη εδώ) με την οποία το συνολικό ποσό των 71.583,48 ευρώ θα δαπανηθεί για την ετήσια “συντήρηση και αναβάθμιση” των ψηφιακών εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

Οι εταιρείες ως δημιουργοί των σχετικών εφαρμογών λογισμικού, έχουν διατηρήσει την κυριότητα του πηγαίου κώδικά τους καθώς και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σ’ αυτές, με συνέπεια να καθίστανται οι μοναδικές που μπορούν νόμιμα να παρέχουν, οι ίδιες, ή μέσω των συνεργαζόμενων με αυτές εταιρειών, υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης αυτών, για όσο χρονικό διάστημα ο Δήμος χρησιμοποιεί τα δημιουργηθέντα από αυτές προγράμματα“.

Με άλλα λόγια, οι εν λόγω εταιρείες αγκιστρώνονται …ισόβια στον Δήμο, καθώς κατέχουν τα “κλειδιά” του κώδικα, όπως η Microsoft κατέχει τον κώδικα των Windows και περιοδικά ανακοινώνει αναβαθμίσεις.

Σε αντίθεση όμως με τους απλούς χρήστες του κόσμου, ο Δήμος των 3Β (και προφανώς όλοι οι Δήμοι) χρεώνονται με ετήσιο κόστος αναβάθμισης.

Πόσο; Δείτε τα παρακάτω ποσά: 

  • Εφαρμογή Geopolis 18.600
  • Εφαρμογή για πρόγραμμα μισθοδοσίας 9.858
  • Εφαρμογή για Διαχείριση Στόλου Οχημάτων 1.428
  • Εφαρμογή για ανάλυση οικονομικών στοιχείων 1.587,20
  • Εφαρμογή για τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες 28.331,52
  • Εφαρμογή προγράμματος των Τεχνικών Έργων 2.757,76
  • Πρόγραμμα Ωρομέτρησης Προσωπικού 1.581
  • Εφαρμογή Κατάρτισης Προϋπολογισμού 4.960
  • Εφαρμογή Novoville 2.480 

Τα πυρά της αντιπολίτευσης (και πιο επισταμένα του Θάνου Ματόπουλου) συγκέντρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εισήγηση να εγκριθεί κόστος συντήρησης για το Geopolis, μια εφαρμογή που ακόμη δεν έχει παραληφθεί από τον Δήμο, ούτε και φυσικά την έχει χρησιμοποιήσει κάποιος δημότης, στον οποίο απευθύνεται.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το κόστος που αναλαμβάνει τελικά το δημόσιο ταμείο για τις εφαρμογές αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού που ανακοινώνεται για την αγορά τους.

Άλλωστε, οι όποιες αναβαθμίσεις ή συντηρήσεις γίνονται, στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά υπηρεσίες που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθούν, ούτε να λάβουν καν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τιμολογούνται (όπως και η κατασκευή τους) με έναν αυθαίρετο τρόπο από τους δημιουργούς, οι οποίοι κατά έναν τρόπο δεσμεύουν τον Δήμο να τους προτιμά κάθε χρόνο, δίνοντάς τους ένα αντίτιμο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι κατανοούν τι αντιπροσωπεύει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας