Ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη μετά από επίθεση εθνικιστών

Ένταση στην πλατεία Καραϊσκάκη μετά από επίθεση εθνικιστών

Ένταση επικράτησε την Κυριακή το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου πραγματοποιείτο συγκέντρωση μελών της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης και η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ισλαμοποίηση» και «εισβολή» στη χώρα «χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι προσφύγων».

Ομάδα ατόμων επιχείρησε να εισβάλει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-8, αλλά απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ έγιναν και τρείς προσαγωγές. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην περιοχή

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης στο λιμάνι

Νέα προσπάθεια να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, θα καταβληθεί εκ νέου σήμερα από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2. Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο για το θέμα των προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, δήλωσε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ’ όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» δήλωσε ο κ.Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες, «φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί» κατέληξε ο δήμαρχος Πειραιά.