Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Με ευνοϊκούς όρους το δάνειο του Δήμου για την πλατεία Βάρκιζας

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη σύναψη δανείου με τη Eurobank, προκειμένου να προχωρήσει η απευθείας αγορά του οικοπέδου που ενώνεται με την πλατεία της Βάρκιζας.

Οι συζητήσεις των ιδιοκτητών με τον Δήμο πέρασαν από πολλά στάδια και το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα των 1.140.000 ευρώ  για το ακίνητο επιφάνειας 1.074 τ.μ. τελικώς έπεσε στις 995.000 ευρώ (η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται σε 1.071.000).

Ωστόσο, ενώ στην αρχή του έτους το ποσό αυτό είχε προϋπολογιστεί από τις οικονομικές υπηρεσίες και μπορούσε να εκταμιευτεί, τελικά το διαφαινόμενο τότε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων οδήγησε τη δημοτική διοίκηση να κατευθύνει τους πόρους σε άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η σύναψη δανείου για την αγορά του οικοπέδου σε μειωμένη τιμή ήταν επιβεβλημένη για την ταμειακή διευκόλυνση του Δήμου και φυσικά, για να γίνει η αγορά γρήγορα.

Ο Δήμος απηύθυνε πρόσκληση σε 5 πιστωτικά ιδρύματα να καταθέσουν προσφορές, ωστόσο πήρε απάντηση μόνο από τη Eurobank που στην ουσία κατέχει και το ακίνητο λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών του να αποπληρώσουν το αρχικό δάνειο αγοράς του.

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, το δάνειο θα έχει 4ετή διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για τόκους ο Δήμος θα πληρώσει σχεδόν 95.000 στην περίπτωση που αποπληρώσει το δάνειο το 2022.

Παρόλ’ αυτά, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο του δανείου κατά τον πρώτο χρόνο, κάτι που η σύμβαση προβλέπει να γίνει χωρίς επιβάρυνση, επομένως οι τόκοι θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την εισήγηση της δημοτικής αρχής στήριξε με την ψήφο του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης, Σπύρος Πανάς.

Αντιθέτως διαφώνησαν οι υπόλοιποι παρόντες σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Θάνος Ματόπουλος, Δημοσθένης Δόγκας, Κώστας Πασακυριάκος και Διονύσης Κοντονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Δαβάκης και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να απέχουν από τη συνεδρίαση και συγκεντρώθηκαν σε καφέ της Βούλας.

Πρόθεση του Δήμου για το νέο αυτό περιουσιακό στοιχείο είναι να δημιουργήσει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο (που ίσως χρησιμεύσει ως ΚΑΠΗ). Στα σχέδια είναι η ένωσή του με την υπό ανάπλαση πλατεία της Βάρκιζας. Όπως επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί ο Δήμαρχος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η αγορά δεν έχει αντικείμενο, η απόκτηση του ακινήτου από τον Δήμο θα αποτρέψει τη δόμηση του οικοπέδου αυτού με πολυκατοικία, δίνοντας “ανάσες” στην πλατεία.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement