Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Απομονωμένη η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ’ ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει ο Αλ..Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ.

Ο Μ. Σουλτς στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια μεριά να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!

Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o κ.Τσίπρας, ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και στους εκπροσώπους των Θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Εξήγησε μάλιστα ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αν προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση εκτιμώντας ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντ. Κάμερον που νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρ. Συμβουλίου ανέφερε: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Χαμηλές προσδοκίες 

Η γερμανίδα καγκελάριος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ έσπευσαν το πρωί να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.

Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει.

«H EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου να συζητηθούν τα ζητήματα της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της ένωσης.

«Είναι μια άσχημη μέθοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος είπε πως δεν κάνει ψυχοθεραπεία στο ευρώ. Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Υπάρχουν κοινοί κανόνες που η Ελλάδα πρέπει σεβαστεί».

Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν τον σοκάρει και ότι το ζητούμενο είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα να πληρώνουν φόρους.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την άφιξή του στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Σουλτς. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλ. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία «να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού» και δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση».

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μια δυνατή πορεία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονταν στο ίδιο καράβι πριν από πέντε χρόνια και η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός πως λάβαμε δύσκολες αποφάσεις κοιτώντας στη μακροπερίοδο και ο Βρετανικός λαός κόπιασε σημαντικά» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είμαι αποφασισμένος να μην αναιρέσουμε την πρόοδό μας και άλλα κόμματα στη Βρετανία θέλουν να δανειστούν, να ξοδέψουν και να φορολογήσουν περισσότερο. Θέλω να οικοδομήσουμε σε αυτό και να μην πισωγυρίσουμε» πρόσθεσε.

Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρητορική ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο δεν ανήκει στην ΕΕ.

«Η αίσθηση μεταξύ των πολιτικών ηγετών είναι ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εδώ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο και χώρο και του δόθηκε ώστε να επανέλθει με βιώσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Η Ελλάδα πρέπει να προβληματιστεί γιατί ο χρόνος εξαντλείται».

Πληροφορίες:  Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και Βήμα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας