Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

“Εξόφθαλμες ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη”

Άρθρο του Χρήστου Ξενοκώστα

Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έβαλε ολόκληρη την χώρα σε βαρύ πένθος και βαθιά οδύνη! Πενήντα εφτά συνάνθρωποι μας, στην πλειονότητα τους νέοι άνθρωποι έχασαν άδικα και αδικαιολόγητα την ζωή τους. Ένα ταξίδι ρουτίνας μετατράπηκε σε εφιάλτη, αποδεκατίζοντας 57 οικογένειες. Οι συνθήκες του δυστυχήματος μας άφησαν όλους άφωνους και απογοητευμένους.

Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να παρηγορήσεις τις οικογένειες των εκλιπόντων! Τό νήμα της ζωής των αθώων θυμάτων κόπηκε οριστικά και αμετάκλητα και αυτό είναι ένα γεγονός δυστυχώς μη αναστρέψιμο! 

Οι ευθύνες τόσο οι ποινικές όσο και οι πολιτικές είναι εξόφθαλμες τουλάχιστον για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Αν θα αποδοθούν στο ακέραιο μέλλει να διαφανεί αν και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι βάση προγενέστερων γεγονότων ότι τελικά θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις αιτίες και τις ευθύνες αλλά νομίζω ότι αξίζει να επικεντρωθούμε σε ότι πραγματικά θα πρέπει να αλλάξουμε είς μνήμη όλων των θυμάτων, εκείνων των Τεμπών,  στο Μάτι άλλα και όσων χάνονται καθημερινά από δυστυχήματα τα οποία οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε ελλείψεις και αστοχίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της πολιτικής του κυνισμού, της γραφειοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, της σήψης και της διαφθοράς.

Απαιτούνται λίγα λόγια και πολλές πράξεις στον αντίποδα όσων γίνονταν έως τώρα! Το κράτος χρειάζεται εκ βάθρων αποθεμελίωση όπως και η υφιστάμενη πολιτική λειτουργία.

Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια και μεγάλη ταχύτητα και η οποία θα είναι υπόλογη μόνο στην ελληνική κοινωνία. Χρειαζόμαστε δημόσια διοίκηση η οποία θα διέπεται απο κρυστάλλινους κανόνες και η οποία θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον πολίτη. Το κράτος της ασυδοσίας, της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς πρέπει να ξεριζωθεί και όσοι παρατυπούν και παρανομούν να υφίστανται συντριπτικές κυρώσεις. Όλες οι λειτουργίες του κράτους να είναι διαφανείς, με ανθρωποκεντρικές διαδικασίες και αντικειμενικά συστήματα λειτουργίας.Απαιτείται περισσότερη δημοκρατία αλά με άκαμπτους κανόνες προς όλους ανεξαιρέτως, εμπεδώνοντας την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Κατά συνέπεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε σκλήρα στην βάση του συγκεκριμμένου. Η στείρα κριτική και οι επικοινωνιακές κορώνες αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες. Οι τάμπελες,- όπως το επιτελικό κράτος-, πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμμένες, μετρήσιμες και να δεσμεύονται από χρονοδιάγραμμα. Όταν επαγγέλεται παραδείγματος χάρη η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας οφείλεται να διευκρινίζεται το πού, το πώς και το πότε.

Οι δρόμοι της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα εφεξής διαχωρίζονται και αποκλίνουν. Εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές η απόσταση θα γίνει χάσμα στο οποίο θα κατακρημνισθεί δυστυχώς ολοκληρη η ελληνική κοινωνία. Ήρθε λοιπόν η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων αλλάγων, οι οποίες παρά την υπερδεκαετή κρίση όπου βιώσαμε δεν υλοποιήθηκαν,  οδηγώντας τις καταστάσεις πλέον στην κόψη του ξυραφιού.

Χρήστος Ξενοκώστας

Υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής
Αν. Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δείτε περισσότερα στο xenokostas.gr

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement