Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη: Ευημερούν οι αριθμοί, διευρύνεται το κοινωνικό έργο

Θετικά μηνύματα για τα οικονομικά του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ακόμη θετικότερα σχέδια για το άμεσο μέλλον αποτυπώνει ο Προϋπολογισμός για το 2021 που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για να λάβει την έγκριση του σώματος.

Έγινε έτσι ο πρώτος Δήμος στην Αττική που ολοκλήρωσε τη διαδικασία για το νέο έτος, αποκτώντας ένα σημαντικό «εργαλείο δουλειάς» κατά τον Δήμαρχο.

Στην εισήγηση που έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Βασίλης Παπαμιχαήλ, σημείωσε ότι παρά την υγειονομική κρίση και τον προσωρινό «εκτροχιασμό» που έφερε το πρώτο lockdown, ο φετινός προϋπολογισμός κλείνει με ποσοστό υλοποίησης 94%, ως αποτέλεσμα των έκτακτων αποζημιώσεων και επιχορηγήσεων από το κράτος αλλά και του «κυνηγιού εσόδων», όπως το έθεσε, από τις υπηρεσίες. Από υποχρεώσεις παλαιότερων ετών, η Υπηρεσία Εσόδων συγκέντρωσε 2,5 εκατ. ευρώ.

Στη δική του πολιτική τοποθέτηση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι τη λογική σύνταξης του προϋπολογισμού για το νέο έτος είναι η εξής: «Δημιουργούμε νέα έσοδα και εξοικονομούμε χρήματα κόβοντας σπατάλες με στόχο ένα πλήρως υγιή οικονομικό οργανισμό, αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών στη σημερινή εποχή». Και συμπλήρωσε ως προς τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ότι εκτός από τη βασική αποστολή του Δήμου, «έχουμε τη δυνατότητα να υιοθετούμε νεωτεριστικές, καινοτόμες και ρηξικέλευθες δράσεις, ενώ παράλληλα να κατευθύνουμε το πλεόνασμα που δημιουργείται σε μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες». «Η ευμάρεια των αριθμών κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», συνόψισε την πολιτική της δημοτικής αρχής.

Σταθερά τα δημοτικά τέλη

Το ύψος του προϋπολογισμού για το 2021 ξεπερνά τα 27,5 εκατομμύρια ευρώ. Ως ποσοστό από τα συνολικά έσοδα του Δήμου, τα δημοτικά τέλη αντιπροσωπεύουν το 31% και βέβαια σύμφωνα με τη νομοθεσία κατευθύνονται αποκλειστικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Όπως αποφασίστηκε στην ίδια συνεδρίαση, το ύψος των τελών (για οικίες και επαγγελματικούς χώρους) θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο ίδιο ύψος.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του Δημάρχου, τα δημοτικά τέλη στα 3Β κινούνται σε μεσαία επίπεδα για την Αττική, με περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Γλυφάδα να χρεώνουν περισσότερο. Μια λογική μείωσης των δημοτικών τελών, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση, θα στερούσε από τον Δήμο τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες έντασης πάνω στη διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. με την υιοθέτηση έξυπνων κάδων απορριμμάτων κόστους 1,8 εκατ. ευρώ που δρομολογείται) και να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού (με υπογειοποιήσεις π.χ. των ηλεκτροφόρων καλωδίων), όπως ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εισηγητής στην ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων του Δήμου. Μεταξύ αυτών, ο Δήμαρχος ανέφερε την αύξηση του προβλεπόμενου ποσού για την οικονομική ενίσχυση απόρων, την ενίσχυση των πόρων που κατευθύνονται για αγορά ειδών διατροφής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το πρόγραμμα σίτισης του Δήμου, την πρόβλεψη νέου κωδικού για την κάλυψη του κόστους ταφής άπορων δημοτών, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση του κονδυλίου για τα αδέσποτα ζώα (τροφή, φάρμακα, ιατρικές πράξεις) που πλέον αγκαλιάζει και τις γάτες.

Τεχνικό Πρόγραμμα 42 εκατ. €

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελείται από συνεχιζόμενα έργα που υλοποιούνται σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το πολυετές πρόγραμμα τεχνικών παρεμβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη φτάνει τα 42 εκατ. ευρώ, από τα οποία για το 2021 προβλέπεται να εκτελεστούν έργα ύψους 5,5 εκατ. Από τις πηγές χρηματοδότησης των έργων, η Περιφέρεια Αττικής καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι με 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δήμος από τα ταμεία του θα δαπανήσει περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό για τα μεγέθη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στον προϋπολογισμό του 2021 τα έργα αντιπροσωπεύουν το 19% των δαπανών. Πηγές χρηματοδότησης των έργων είναι ακόμα τα ανταποδοτικά τέλη (1,26 εκατ.), οι επιχορηγήσεις του κράτους (340 χιλ.), το πρόγραμμα Φιλόδημος (278 χιλ.) και το Πράσινο Ταμείο (216 χιλ.). Ανά κατηγορία δαπανών, το Τεχνικό Πρόγραμμα κατευθύνει στον άξονα δράσεων «φυσικό και οικιστικό περιβάλλον στον Δήμο» τη μερίδα του λέοντος, με 33,7 εκατ., στη δέσμη δράσεων «λειτουργία της πόλης, βελτίωση της ποιότητας ζωής» 4,9 εκατ. και στην «κοινωνική μέριμνα» (παιδεία, υγεία, αθλητισμός, πολιτισμός) 3,22 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα περισσότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να παραδοθούν τα έτη 2021 και 2022.

Η νέα περιφερειακή διοίκηση της Αττικής ενέταξε στο δικό της Τεχνικό Πρόγραμμα ένα υδραυλικό έργο απορροής ομβρίων υδάτων προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Ασύρματο Βάρης, Βάρκιζα και Πανόραμα Βούλας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν οι εισηγήσεις του Δήμου για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του κολυμβητηρίου της Μηλαδέζας, την κατασκευή ενός κοινόχρηστου χώρου στη Βάρη και μια εργολαβία οδοποιίας.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 26, Νοέμβριος 2020

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement