Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Εξελίξεις για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων

Τα νέα δεδομένα για την υπό διερεύνηση Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Σχολής Ευελπίδων παρουσίασε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά την 4η μηνιαία συνάντηση που κάλεσε η δημοτική αρχή για το ζήτημα.

Στη συνάντηση την Τετάρτη 4 Ιουλίου δεν παρέστησαν παρά …πέντε άτομα. Έτσι η μικρή ομήγυρη μεταφέρθηκε εντός του γραφείου Δημάρχου, όπου υπάρχει ένα μικρό τραπέζι συσκέψεων.

Επί της ουσίας, το νέο που υπάρχει είναι ότι ο Δήμος πλέον εξετάζει άλλες δύο τεχνολογικές προτάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για μια τεχνική αεριοποίησης και άλλη μία τεχνική που μετατρέπει τα σύμμεικτα απορρίμματα σε βιοκαύσιμο.

Ένας από τους παριστάμενους στη συνάντηση ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας που εισηγήθηκε τη δεύτερη τεχνολογική λύση, την οποία και παρουσίασε συνοπτικά. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν σχολίασε τίποτα επ’ αυτών, παρά τόνισε ότι το σύνολο των νέων προτάσεων δόθηκε στην επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου που μελετά το θέμα.

Οι δύο νέες προς εξέταση τεχνολογίες θα καθυστερήσουν πάντως και την παράδοση της τεχνικής μελέτης του ΕΜΠ που θα αξιολογεί τις τεχνολογίες διαχείρισης καταλήγοντας σε συγκεκριμένη πρόταση. Κατά τον Δήμαρχο, η μελέτη θα είναι έτοιμη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν και τα εξής νέα:

Σε σχέση με τις αρχικές χωροθετήσεις που παρουσιάστηκαν, ο δήμαρχος είπε ότι η τελική θέση θα μετακινηθεί, ώστε να υπάρχει απόσταση 500 μ. από την είσοδο του σπηλαίου “Νυμφόληπτος”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς πρόσβασης στη δημοτική αυτή μονάδα από κάθε ενδιαφερόμενο, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι η έκταση που μελετάται δεν ανήκει στο ενεργό στρατόπεδο, ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η πρόσβαση σε αυτό δεν θα γίνεται από τις πύλες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που έχουν σκοπούς και απαιτούν ειδική άδεια εισόδου.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο από συγκεκριμένες τοποθετήσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, όπου συζητήθηκε το οξύ πρόβλημα χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από εκτίμησε ότι “με τη σημερινή κατάσταση τον Φεβρουάριο του 2020 δεν θα έχουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια μας”.

Αντιπαραθέσεις για τον καφέ κάδο

Την “παρθενική” του εμφάνιση στα δημοτικά πράγματα έκανε και ο Σύλλογος “Αρχέδημος” που συγκροτήθηκε πρόσφατα, έχοντας ως βασικό προσανατολισμό την αντίθεση στο σχέδιο δημιουργίας της Μονάδας απορριμμάτων στη Βάρη.

Τον σύλλογο εκπροσώπησε η Αρετή Ντουρλιού, η οποία έθεσε ερωτήματα στον Δήμαρχο για την πρόοδο των προγραμμάτων διαλογής απορριμμάτων στην πηγή από τον Δήμο. Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στο διάλογο, που κατέληξε ότι το πρόγραμμα πλήρους εφαρμογής για το πρόγραμμα των καφέ κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου (όπου συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα από τα υπολείμματα τροφών) θα έχει εφαρμοστεί σε 5 χρόνια.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήδη έχει εγκαταστήσει καφέ κάδους στα καταστήματα εστίασης και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Με τον τρόπο αυτό ήδη 30 τόνοι τον μήνα οργανικά απορρίμματα εκτρέπονται από την ταφή και οδηγούνται για την κατασκευή εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ). Σε μια δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά η εγκατάσταση καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων από σπίτια.

Κατά την άποψη του “Αρχέδημου” οι ρυθμοί εφαρμογής χωριστών ρευμάτων διαλογής υλικών στην πηγή είναι πολύ αργοί.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 7 Ιουλίου 2018)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας