Fake news για το Ασκληπιείο Βούλας διακινεί η Εκκλησία της Ελλάδος

Fake news για το Ασκληπιείο Βούλας διακινεί η Εκκλησία της Ελλάδος

Σπασμωδικά αντιδρά μέχρι στιγμής η Εκκλησία της Ελλάδος στη μεγάλη πάνδημη κατακραυγή για την πρωτοβουλία της να διεκδικήσει δικαστικά 46,6 στρέμματα του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας.

Μέσω ανώνυμων διαρροών στο ethnos.gr και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Ζιώζου που παρουσίασε την οξεία αντίδραση του Δήμου, εκκλησιαστικοί κύκλοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα σε διμερές αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

tspg

Παράλληλα παρουσίασαν τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως δήθεν αναρμόδια για το θέμα, διαστρεβλώνοντας ταυτόχρονα για λόγους εντυπώσεων ένα ρυμοτομικό ζήτημα που ανέκυψε το 2017.

Συγκεκριμένα, το Έθνος (αλλά και τα μέσα που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ) αναφέρουν για την απάντηση της Εκκλησίας:

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος και από πουθενά δεν προκύπτει η ανάμειξη του δήμου. Επίσης, απορία προκαλεί στους ίδιους γιατί στην καταγγελτική ανακοίνωση του δήμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη δική του διεκδίκηση, έκτασης 5 στρεμμάτων, από το ακίνητο του Ασκληπιείου Βούλας“.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κλήση για τη δίκη της 7ης Οκτωβρίου 2020 στο 3ο Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά έχει επιδοθεί στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως διάδικο της υπόθεσης, επομένως η ανάμιξή του είναι παραπάνω από προφανής.

Όσο για την ιστορία των “5 στρεμμάτων” η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για καμία “διεκδίκηση” αλλά για την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή το 2017 ώστε η εφαρμογή του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου να μην αφαιρέσει από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο ζωτικούς σήμερα χώρους.

Η διοικητική αυτή εκκρεμότητα επί δεκαετίες ήρθε στην επιφάνεια όταν οι αρχές του Ασκληπιείου αιτήθηκαν οικοδομικές άδειες από την Υπηρεσία Δόμησης των 3Β, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεγάλες εργασίες αναστήλωσης και ανακατασκευής των γερασμένων του κτηρίων. Τότε ανακαλύφθηκε ότι το Ασκληπιείο με τη σημερινή του μάντρα καταλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους που έπρεπε να απελευθερωθούν. Συγκεκριμένα, βάσει του  ρυμοτομικού σχεδίου θα έπρεπε η περίφραξη να μετατεθεί περίπου 20 μέτρα μέσα στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

Η δημοτική αρχή έκανε μια αντιπρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων να γίνει χωρίς λειτουργικό κόστος για το νοσοκομείο, με παράπλευρη ωφέλεια την αναδιαμόρφωση της σημερινής εισόδου της Βούλας. Επί της ουσίας, θα γινόταν διαπλάτυνση πεζοδρομίου κατά 1 μέτρο, ενώ το νότιο πάρκινγκ εντός του νοσοκομείου θα γινόταν κοινόχρηστος, δημοτικός χώρος στάθμευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση των δωρεών Μαρτίνου και Ιδρύματος Νιάρχου εκδόθηκαν κανονικά – αν και στα όρια της νομιμότητας καθώς η ρυμοτομική εκκρεμότητα έχει παγώσει εδώ και 3 χρόνια.

Αντίθετα, η προσφυγή της Εκκλησίας στα διοικητικά δικαστήρια συνιστά ευθεία διεκδίκηση του οικοπέδου του νοσοκομείου για εκποίηση – αξιοποίηση προς όφελος της Μονής Πετράκη και της Εκκλησίας της Ελλάδος που διαχειρίζεται την περιουσία της: