Φάμελλος: Πρωτοβουλία για ακτές χωρίς προϊόντα μίας χρήσης

Φάμελλος: Πρωτοβουλία για ακτές χωρίς προϊόντα μίας χρήσης

Μέτρα που θα στοχεύουν σε μια κυκλική οικονομία με λιγότερο πλαστικό μελετά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, έρχονται φέτος πρωτοβουλίες που θα κρατήσουν τα προϊόντα μίας χρήσης μακριά από τις ελληνικές ακτές.

tspg

Συγκεκριμένα, είπε ότι “το 2018 θα νομοθετηθεί η υποχρέωση ξεχωριστής συλλογής οργανικών απορριμμάτων στις πόλεις και ζητούμε να υπάρχουν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. για ακτές χωρίς προϊόντα μίας χρήσης”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε: “Ακτές ιδιαίτερου κάλλους να μην είναι γεμάτες πλαστικά, να βρούμε άλλα υλικά, για καλαμάκια, ποτήρια κ.λπ. Υπάρχουν σύγχρονα, καινοτόμα υλικά, που είναι και μόδα, δημιουργούν νέο τζίρο στην αγορά και εργασία. Αυτή την οικολογική “μόδα” θέλουμε να την ακολουθήσουμε”.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της χρήσης πλαστικών προϊόντων που προωθεί η Κομισιόν (όπως καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια μίας χρήσης, αλλά και μπατονέτες κ.ά.).

“Ξεκινήσαμε με το μέτρο για την πλαστική σακούλα”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ έπεται “εισαγωγή κριτηρίων οικολογικού σχεδιασμού στην διαχείριση προϊόντων, όπως το να μην υπάρχουν πολλαπλά είδη πλαστικού σε μία συσκευασία, για να διευκολύνεται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, να μην προωθούμε προϊόντα μίας χρήσης που ρυπαίνουν το περιβάλλον με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την υγεία αλλά και στο τουριστικό προϊόν της χώρας”.