Συνάντηση Φάμελλου Κωνσταντέλλου για τη Μονάδα Απορριμμάτων

Συνάντηση Φάμελλου Κωνσταντέλλου για τη Μονάδα Απορριμμάτων

Εντατικά προωθεί η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το σχέδιο δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός της Σχολής Ευελπίδων.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου κατά την προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου με τους κατοίκους, δεν υπήρχαν αξιόλογες εξελίξεις, ενώ η συμμετοχή δημοτών ήταν και πάλι απογοητευτικά μικρή.

Οι ειδήσεις βγήκαν αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, όταν ο Δήμαρχος των 3Β μετέβη σττο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να συζητήσει με τον Σωκράτη Φάμελλο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δρομολόγηση της Μονάδας και στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση τέθηκε ο οδικός χάρτης και οι βασικές εκκρεμότητες του σχεδίου. Κατά τη δημοτική αρχή, ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα θετικός και ενθαρρυντικός ως προς τις προοπτικές επιτυχίας, αν και αναγνώρισε τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος.

Βάση για όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου είναι ο νόμος 3164/2003, το άρθρο 33 του οποίου στην παράγραφο 6 ορίζει με κάθε σαφήνεια για τον Υμηττό ότι “στις δύο ζώνες προστασίας που καθορίστηκαν με το Π.Δ. της 31.8/20.10.1978 (ΦΕΚ 544 Δ΄) επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων διάθεσης και διαχείρισης αποβλήτων, εφόσον αυτές εντάσσονται σε σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων”.

Η μεγάλη εκκρεμότητα είναι να τροποποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αττική ώστε να περιλάβει τη Μονάδα της Βάρης, αλλά και να διευθετηθεί η απεμπλοκή του ΕΔΣΝΑ από τη συγκεκριμένη διαχείριση.

“Αυτό για μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να διασφαλιστεί ο αποκλειστικά δημοτικός χαρακτήρας της διαχείρισης και να αποκλειστεί η μετατροπή του σε διαδημοτικό”, μας δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιφερειακή αρχή στηρίζει το σχέδιο των 3Β ως πιλοτικό.

Παράλληλα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος συζητήθηκαν τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρέπει να εκπονηθούν και των χρήσεων γης στις ζώνες του Υμηττού.

Πάντως, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη ο ορισμός από το Υπουργείο Άμυνας των τριών εκπροσώπων του στην 6μελή Επιτροπή Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Κατά τη δημοτική αρχή η καθυστέρηση αυτή δεν εκλαμβάνεται ως εσκεμμένη, αλλά ως απόρροια της υψηλής επαγρύπνησης των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 5 Μαΐου 2018)