Φάρμακα: σύντομα και στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας

Φάρμακα: σύντομα και στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας

Αναζητώντας τον πράσινο κύκλο!

Σε λίγους μήνες όλοι θα ξέρουμε τι σημαίνουν τα αρχικά ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και πού μπορούμε να τα βρούμε.  Επίσης θα ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε καθώς στη συσκευασία τους θα αναζητάμε τον πράσινο κύκλο με τα πορτοκαλί γράμματα στο εσωτερικό του.

Αυτό το μήνα ολοκληρώνεται η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ευρείας χρήσης. π.χ., ήπια αναλγητικά και αντιπυρετικά, σκευάσματα για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων κ.ά.Η λίστα αυτή συντάσσεται από την Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και θα περιλαμβάνει, σε πρώτη δόση, πάνω από 200 φάρμακα. Ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί, κι εξάλλο η δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους δανειστές. Και η θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που είναι σε εξέλιξη.

Οι φαρμοποιοί είναι στα μαύρα πανιά. Και με το δίκιο τους. Από τον Ιανουάριο του 2017 ο τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων απελυθερώνονται -κι αυτό σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ, λόγω μεγάλης κατανάλωσης, μπορούν να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, ανέφικτες για ένα μικρό κατάστημα.

Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης που συχνά αναπτύσσουμε με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς μας που λύνει τις απορίες μας, μας καθοδηγεί, μας επισημαίνει κινδύνους. Αυτή τη σχέση δεν τη βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.