Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη

Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη

Δεν θέλουν φάρμακα στα σουπερ μαρκετ

Απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζουν για την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί. Προχωρούν σε πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με θέμα: την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθερωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους. Το αντίθετο μάλιστα θα «αποβεί εις βάρος τους» καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν επίσης ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.

Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το σε μια εβδομάδα, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Ανοικτό το ενδεχόμενο

Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο Π.Κουρουμπλής είπε ότι «ένα ενδεχομένως μέρος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να πάει στα σούπερ μάρκετ», ωστόσο επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως η κυβέρνηση «έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους».