“Δεν μας άφηναν να ανεβούμε στη βάρκα του Λιμενικού”…

Γονείς που είδαν τα παιδιά τους να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου πάτησαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ξεσπώντας σε λυγμούς. Οι 16 επιζήσαντες από την ανατροπή βάρκας με μετανάστες στο Φαρμακονήσι δέχονται πλέον τη βοήθεια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και φιλοξενούνται σε δομή του Δήμου Αθηναίων, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε και η Εισαγγελία Δωδεκανήσου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου.

«Προσπαθούσαμε να ανέβουμε στη βάρκα του Λιμενικού και δεν μας άφηναν. Φωνάζαμε βοήθεια», είπε χθες στους δημοσιογράφους ένας από τους μετανάστες που γλίτωσαν. Η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους χάθηκαν στη θάλασσα. Δύο σοροί ανασύρθηκαν από τις τουρκικές Αρχές και αναγνωρίστηκαν σε φωτογραφίες από τους μετανάστες. Αλλοι δέκα αγνοούνται.

tspg

Οπως υποστηρίζουν οι διασωθέντες, το ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τους ρυμούλκησε προς τα τουρκικά παράλια με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής προκαλώντας τους πνιγμούς. Το Λιμενικό αναφέρει ότι δεν επιχειρήθηκε επαναπροώθηση των μεταναστών, προσπάθησαν να τους ρυμουλκήσουν προς το Φαρμακονήσι αλλά λόγω μετατόπισης φορτίου ανετράπη η βάρκα. Προσθέτει ακόμη ότι η μεταφορά των μεταναστών στο σκάφος του Λιμενικού ήταν «επισφαλής και επικίνδυνη λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».